Overproductie van corticosteroiden.
Men onderscheidt een hypofysaire vorm (= de ziekte van Cushing: 70%), een ectopische vorm (15-20%) en een oorzaak in de bijnier (10%).
Overproductie van corticosteroiden kan het gevolg zijn van een probleem in de bijnieren (adenoom, soms carcinoom) of van een overmatige productie van ACTH, afkomstig van een meestal goedaardige tumor van de hypofyse.
Ook tumoren elders in het lichaam kunnen ACTH produceren (ectopische vorm).

Mogelijke verschijnselen (o.a.)
Vollemaansgezicht, moeheid, emotionele labiliteit, bloeddrukverhoging (= hypertensie), vetzucht, botafbraak (= osteoporose = 'botontkalking) en verhoogd glucose-gehalte van het bloed (= hyperglykemie).

Mogelijke oorzaken (o.a.)
Tumor (= adenoom) van de bijnierschors of een tumor van de hypofyse-voorkwab (hypofyse = hersenaanhangsel), waardoor een overmatige hoeveelheid ACTH (= adrenocorticotroop hormoon) wordt geproduceerd door de bijnierschors.

Mogelijke behandelingen (o.a.)
Behandeling van de bijnieren of hypofyse:
- operatieve verwijdering van de bijnier ('cortisonkaart/ketting-dragers') of hypofyse
- (na)bestraling
- corticosteroïden

NB. In ca. 5-10% van de gevallen ontstaat na verwijdering van de bijnieren het zogenaamde syndroom van Nelson, waarbij de hypofyse is vergroot en en grote hoeveelheden hormonen (o.a. ACTH en MSH) gaat produceren. Hierdoor kan de huid donker kleuren. Zo nodig kan de hypofyse bestraald of operatief verwijderd worden.

Terug naar bijnier-aandoeningen