Ontsteking van de uitwendige gehoorgang ( = otitis externa) verspreide ontsteking van de huid van de gehoorgang met pijn, jeuk, afscheiding, schilfering, roodheid of zwelling, eventueel in combinatie met gehoorverlies. Ontsteking van de huid van de gehoorgang geneest met behandeling doorgaans binnen één tot drie weken.

Deze aandoening gedijt goed met warm en vochtig milieu, en door reiniging met wattenstaafjes en oorpeuteren. De oorzaak is niet altijd duidelijk.

  • Denk bij frequente recidieven en bij aanhoudende klachten ondanks behandeling aan uitlokkende factoren als irritatie door hoorapparaat, geluidsdrager of gehoorbescherming,

Terugkerende en aanhoudende klachten worden meestal veroorzaakt door zwemmen, oorpeuteren, gebruik van cosmetische producten en dragen van een hoorapparaat, geluidsdrager, gehoorbeschermende oordoppen of aan contactallergie.

Tips tegen gehoorgangontsteking

  • Vermijd oorpeuteren en reinigen van de gehoorgang.
  • Bij frequente recidieven door zwemmen: gebruikt beschermende oordopjes of oorwatjes met vaseline.
  • Douchen en was het haar terwijl je voorovergebogen staat en droog nadien de gehoorgang goed.
  • Bij het vermoeden van contactallergie, trigger op proef vermijden en effect beoordelen.

Reiniging oor

Bij troep of pus gehoorgang reinig het oor met lauw water. Nadien drogen. Als het het zelfreinigend vermogen van het oorsmeer is verminderd, is de kans op een infectie van de uitwendige gehoorgang met micro-organismen aanzienlijk groter. De droge vorm van gehoorgang-ontsteking komt vooral in de winter voor en de natte vorm ('loop-oor') in de zomer


zie ook:
- verschijnselen
- oorzaken
- behandeling
- buitenoor

Terug naar oor-aandoeningen

Laatst bijgewerkt op 3 juli 2018