Orgaan dat in de schedel is gelegen en bestaat uit één groot neronaal netwek van miljarden zenuwen, dat er voor zorgt dat alle lichaamsfuncties steeds goed op elkaar en op de omgeving zijn afgestemd. De hersenen zijn opgebouwd uit:

De grote hersenen
De grote hersenen bevinden zich bovenin de schedel en kunnen verder worden onderverdeeld in een linker en rechter hersenhelft, die zijn verbonden door een dikke bundel van zenuwen.

kleine hersenen
Klein, net onder de grote hersenen gelegen gedeelte van de hersenen waar alle bewegingen van het lichaam, zoals lopen, nauwkeurig op elkaar worden afgestemd.

hersenstam
Stamvormig gedeelte van de hersenen dat het ruggemerg met de hersenen verbind.

hersenvliezen
Het gehele centrale zenuwstelsel, dat wil zeggen zowel het ruggemerg, de hersenstam als de hersenen, worden van buiten naar binnen omgeven door een laag van drie hersenvliezen.

hersenvloeistof
De hersenvloeistof voedt het hersencellen, vult de hersenkamer (= hersen-ventrikels) en dempt plotselinge schokken

limbische systeem
Centrale gedeelte van de hersenen dat is gelegen in de tussenhersenen aan het einde van de hersenstam onder de grote hersenen. In het limbische systeem worden alle gevoels- of sensorische indrukken, waaronder pijn-signalen, afkomstig van zowel binnen als buiten het lichaam, geïntegreerd tot gevoelens en één algeheel gevoelen en motivate en daarna gekoppeld aan de overige hersenfuncties.

Concentratie
Concentratie is een belangrijk onderdeel van de sportpsychologie omdat concentratieverlies invloed heeft op de prestaties van de sporter. Het is belangrijk om je op het juiste moment te kunnen concentreren. Concentratie kan worden getraind (zie hieronder).

Hersenen en techniek
Een sporter kan worden getraind in het zichzelf concentreren op een wedstrijd. De sportpsycholoog kan hierin van grote invloed zijn bij topsporters. Voor amateursporters die hiervoor niet de middelen hebben, is er veel oefenmateriaal voorhanden. Een goed voorbeeld is de sudoku-puzzel.