Ontsteking (= -itis) van de huid (= derma)

Dermatitis is een frequent voorkomende huidaandoening, die vaak eczeem wordt genoemd. Vaak duikt het op rond de leeftijd van drie maanden, maar soms begint het al eerder. Bij zuigelingen verschijnen de symptomen op het gezichtje, vooral op de wangen en de kin. Bij wat groter wordende kinderen zijn de laesies vooral te zien in de hals, in de elleboogplooien, op de polsen en aan de achterkant van de knieën. De opvlammingen worden afgewisseld met periodes van verbetering (remissies). Ze beginnen meestal gewoon met een rode, jeukende zone op de huid. De huid is op bepaalde plaatsen zeer droog en ruw. Dan begint ze vocht af te scheiden en vormen er zich korstjes.

Oorzaken

Het begint vaak met een zeer droge huid. Dermatitis ontwikkelt zich op een voorbeschikkend terrein, dat erfelijk bepaald is. Bij mensen met deze aandoening is het immuunsysteem bijzonder reactief. De atopische huid heeft ook een aanleg tot ernstige droogheid. Doordat de huidbarrière niet optimaal functioneert, kunnen allergenen uit de omgeving dieper in de opperhuid dringen. Die stimuleren dan het immuunsysteem, dat overdreven sterk reageert, net als bij een huidallergie. Hierdoor verschijnen de klinische tekenen van atopisch eczeem: jeuk, ontsteking en vochtafscheiding. Het feit dat het aantal gevallen van atopische dermatitis de laatste jaren zo sterk is toegenomen, is toe te schrijven aan bepaalde omgevingsfactoren: vervuiling, passief roken, enz.

Behandeling dermatitis

Voor de behandeling van opvlammingen schrijven dermatologen crèmes of zalven voor op basis van corticosteroïden (corticoïden). Hiermee worden de laesies zodra ze opduiken behandeld. Als de laesies verdwenen zijn, helpen verzachtende crèmes om de huid, die van nature bijzonder droog is, afdoende te hydrateren. Zo worden opvlammingen voorkomen. Crèmes voor een atopische huid worden één tot twee maal per dag op het hele lichaam aangebracht. Om opvlammingen zo veel mogelijk te voorkomen is het ook aan te raden:


Mogelijke verschijnselen (o.a.)
- rode huid, huid-irritatie, huidpijn, pijnlijke plekken, blaasjes (= huid-erupties)

Mogelijke oorzaken (o.a.):
- verstoorde (huid)afweer-reactie (= immuunreactie), zoals bij eczeem, psoriasis en andere keratinisatie-stoornissen
- infectie van de huid met micro-organismen, zoals bacteriën, virussen, schimmels, gisten en parasieten
- bijwerking van medicijnen

Mogelijke behandelingen[ (o.a.)
- steriele huid-ontstekingen: zie o.a. eczeem en psoriasis
- infectueuze huid-ontstekingen: zie huidmiddelen
- combinaties

Terug naar huid-aandoeningen

Laatst aangepast op 24 september