Wanneer uw kind koorts krijgt, kan het voorkomen dat het ineens helemaal verstijft (strekkramp). Daarna gaan beide armen en benen heftig schokken. Dit noemen we een koortsstuip. Deze schokken kunnen enkele tot 15 minuten duren en gaan vanzelf over.Soms kunnen kinderen tussen de 6 maanden en 6 jaar bij koorts een koortsstuip krijgen. Uw kind verstijft en gaat ineens schokken en trekken met armen en benen. Het is begrijpelijk dat u hiervan schrikt, maar blijf kalm. Een koortsstuip kan zelden kwaad.

 

Het kan zijn dat uw kind even ophoudt met ademen. Na de koortsstuip is het vaak nog even suf en niet goed te wekken.
Een uur na het begin van de koortsstuip is uw kind weer helder en aanspreekbaar. Het kijkt en reageert weer zoals u van uw kind gewend bent. Uw kind kan nog wel enige tijd huilen en onrustig zijn. Een koortsstuip kan optreden bij kinderen in de leeftijd van 6 maanden tot 6 jaar. Het komt vaker voor rond de leeftijd van 1,5 jaar. In Nederland hebben 2 tot 5 van de 100 kinderen ooit in hun leven een koortsstuip gehad.

Koortsstuipen komen in sommige families vaker voor.Koortsstuipen zijn niet te voorkomen. Soms komen verkrampingen en schokken van armen en benen door een andere oorzaak. De huisarts beoordeelt of verder onderzoek nodig is.

Kan een koortsstuip kwaad?

Veel ouders maken zich ongerust als hun kind een koortsstuip heeft. Dat is begrijpelijk, want het is eng om mee te maken. Sommige ouders zijn bang dat hun kind overlijdt tijdens een koortsstuip. Maar kinderen overlijden niet aan een koortsstuip.

Een gewone koortsstuip zal de hersenen niet beschadigen, ook niet als uw kind opnieuw een koortsstuip krijgt.

Dit is wat u moet doen bij een koortsstuip:

  • Maak met een vinger de mond van uw kind leeg.
  • Leg uw kind op de zij.
  • Zorg dat uw kind niet kan vallen of zich kan stoten of bezeren.
  • Bel dan direct de huisarts.