De menstruatiecyclus van de vrouw duurt ca. 30 dagen (4-5 weken) en kent de volgende fasen:
- eicel-rijpingsfase
De menstruatiecyclus van de vrouw duurt begint met de rijping van een eicel (= ovum) in één van de eierstokken (= ovarium). De rijping van de eicel wordt geregeld door oestrogene hormonen (o.a. oestradiol).
- eisprong (= ovulatie)
Halverwege de menstruatiecyclus komt één rijpe eicel vrij in de eierstok (= eisprong = ovulatie). Dit gaat gepaard met en lichte temperatuurverhoging. Daarna gaat de eicel via de eierstok naar de baarmoederholte.
- baarmoederwand-aangroeifase
Vanaf de eisprong groeit de wand van de baarmoeder (= uterus) aan (= proliferatie). Dit hele proces wordt geregeld door progestagene hormonen (progesteron).
- menstruatie (= ongesteldheid)
Als geen bevruchting van de eicel heeft plaatsgevonden, wordt het aangegroeide baarmoederweefsel met het daarin aanwezige bloed wordt afgestoten en verlaat via de vagina het lichaam van de vrouw (= onttrekkingsbloeding).

Zwangerschap
Als de eicel onderweg naar de baarmoeder wordt bevrucht (meestal in de eileider) door een spermacel, nestelt zij zich (= nidatie) in de baarmoederwand (= placenta = baarmoederkoek) en groeit uit tot een embryo, resp. foetus.

zie ook:
- menstruatiepijn
- menstruatie-stoornissen