Relationeel
Op zichzelf hebben seksuele activiteiten geen directe invloed op je lichamelijke gezondheid. Van meer of minder seks word je niet gezonder of ongezonder. Uiteraard is een \"gezond\" seksleven een onderdeel van gezond leven in het algemeen en kan het daardoor een positieve, vitaliserende invloed hebben op je geestelijke gezondheid.
Seksuele problemen kunnen natuurlijk ook een negatieve invloed hebben op het psychisch welbevinden en aanleiding geven tot spanning bij jezelf en/of je partner.

Veiligheid
Onveilige seksuele activiteiten brengen risico's voor je gezondheid met zich mee. Een aantal ziekten kan worden overgedragen door seksueel contact. Dat zijn de zogenaamde SOA's (Seksueel Overdraagbare Aandoeningen). Een aantal SOA's, zoals Chlamydia, HIV (het aids-virus) of hepatitis-B, kan symptoomloos verlopen. Je merkt niet dat je ze oploopt of dat je drager bent. Je kunt ze vervolgens wel weer overdragen aan een ander, ook nog jaren later. De kans op het overdragen van een SOA wordt aanzienlijk verkleind door het gebruik van een condoom.
In feite zou daarom bij ieder seksueel contact met iemand, waarvan je niet weet of hij of zij een drager is, een condoom gebruikt

Partner
Een goede, evenwichtige relatie met je partner, waarin plaats is voor wederzijds respect, aandacht en waardering voor elkaar en de wens om eventuele problemen samen op te lossen, is natuurlijk van groot belang. Het geeft rust en zekerheid in je leven. Het geeft ook de mogelijkheid om vervelende maar ook bijzondere of leuke dingen altijd te kunnen bespreken en moeilijke beslissingen te delen.
Aan de andere kant kan een relatie waarin dit alles niet zo evenwichtig verloopt en waarin sprake is van een gebrek aan aandacht en waardering voor elkaar, leiden tot allerlei psychische en lichamelijke klachten zoals stress, slaapstoornissen of vermoeidheid.

Familie en vrienden
Mensen zijn sociale wezens: we kunnen niet leven zonder de aanwezigheid van andere mensen. We hebben elkaar nodig en zijn afhankelijk van elkaar. We zoeken naar veiligheid en zekerheid, we willen ergens bij horen, we zoeken erkenning en waardering. Daarom houden we familiebanden in stand en gaan we relaties aan met elkaar.
Goede sociale contacten zijn dus bijna onmisbaar voor een geestelijk gezond gevoel.
Aan de andere kant kunnen sociale contacten echter ook een bron zijn van ruzies en conflicten en daarmee van ergernis en spanning.

Kinderen
Kinderen zijn vaak een bron van grote vreugde. Als ze voorspoedig opgroeien, gelukkig zijn en de meeste dingen gaan zoals we ons dat bij hun geboorte hebben voorgesteld, is er weinig mooiers te bedenken.
Maar natuurlijk verloopt het niet altijd zo voorspoedig. Het hebben van kinderen kan ook veel problemen veroorzaken. Kinderen kunnen ernstig ziek worden, ongelukkig worden en in sociaal opzicht een richting ingaan die we minder gewenst vinden.
Zoals een gelukkig kind de ouders gelukkig kan maken, kan het verdriet van een kind de ouders pijn doen en kunnen de problemen waarbij kinderen betrokken zijn, spanning en stress veroorzaken. En natuurlijk kan dat ook weer een weerslag hebben op je geestelijke en lichamelijke gezondheid.