Roodvonk is een kinderziekte met koorts en een rode, ruwe huiduitslag.  Deze infectie met streptokokken komt meestal voor bij kinderen, maar ook bij volwassenen. De ziekte geneest meestal binnen 2 weken spontaan.De ziekte komt het meeste voor bij kinderen tussen 3 en 8 jaar. Oudere kinderen en jongvolwassenen kunnen ook roodvonk krijgen, maar dat is zeldzaam.

Roodvonk komt door een bacterie. Complicaties komen komen bijna nooit meer voor. Roodvonk is nu een kinderziekte die vanzelf over gaat en geen kwaad kan.  

Wat zijn de verschijnselen van roodvonk?

Roodvonk begint met verlies van eetlust en keelpijn. Waarna de koorts snel hoger wordt (soms tot 40 graden) Ook pijnlijke klieren in de hals zijn een bekend symptoom. Bij roodvonk kan uw kind ook overgeven en buikpijn hebben. De tong wordt eerst wit en na 3 dagen rood, dik en bobbelig. Dit wordt een frambozentong genoemd. Op de 2e dag dat uw kind ziek is, komt er een rode uitslag op de borst. Deze uitslag (rode puntjes op een rode achtergrond) voelt ruw aan en jeukt niet. De uitslag verspreidt zich over het hele lichaam, vooral naar de oksels en de liezen. De huid rond de mond blijft bleek. De koorts daalt binnen 3 tot 5 dagen. De uitslag verdwijnt enkele dagen later. Na 2 tot 3 weken kan de huid vervellen, vooral aan de handen en voeten.


zie ook:
- verschijnselen/complicaties
- behandeling
- kinderziekten

Terug naar infecties met bacteriën

Bronnen:
- Farmacotherapeutisch Kompas
- Merck Medisch Handboek
- NHG-folder \"Kinderziekten met vlekjes\", maart 2003

Laatst aangepast op 13 september 2018