Scharlakenkoorts ia een andere naam voor roodvonk. Roodvonk is een kinderziekte met koorts en een rode, ruwe huiduitslag. Roodvonk wordt veroorzaakt door een bacterie (streptokok). Deze bacterie kan ook alleen keelpijn of wondroos veroorzaken. De bacterie kan door hoesten, niezen of praten via druppeltjes in de lucht van de ene naar de andere persoon gaan.

De ziekte komt het meeste voor bij kinderen tussen 3 en 8 jaar. Oudere kinderen en jongvolwassenen kunnen ook roodvonk krijgen, maar dat komt slechts zelden voor. Roodvonk wordt door een bacterie. Vroeger had een besmetting met roodvonk wel eens nare gevolgen, zoals acuut reuma of een nierziekte. Daarom werd antibiotica gegeven aan kinderen met roodvonk. Nu komen deze complicaties bijna nooit meer voor. Roodvonk gaat vanzelf over en kan geen kwaad.  

Roodvonk begint met verlies van eetlust, keelpijn,koorts die snel hoger wordt (soms tot 40 graden), pijnlijke klieren in de hals. Soms kan een kind door de roodvonk ook braken en last van buikpijn hebben.

Een opvallend kernmerk van roodvond is een frambozentong. Bij rondvonk wordt de tong de eerste dagen tong wit en na 3 dagen rood, dik en bobbelig. Op de 2e dag komt er een rode uitslag op de borst. Deze uitslag (rode puntjes op een rode achtergrond) voelt ruw aan en jeukt niet. De uitslag verspreidt zich over het hele lichaam, vooral naar de oksels en de liezen. De huid rond de mond blijft bleek. De koorts daalt binnen 3 tot 5 dagen. De uitslag verdwijnt enkele dagen later. Na 2 tot 3 weken kan de huid vervellen, vooral aan de handen en voeten.

zie: roodvonk