De spieren zitten met pezen en ander weefsel vast aan het bot. Ze stellen ons in staat om te bewegen door zich eenvoudigweg samen te trekken en of uit te strekken. Elk van de meer dan zeshonderd spieren wordt bediend door zenuwen die de spieren met de hersenen en het ruggenmerg verbinden.

Voor de verschillende taken die ons lichaam moet uitvoeren staan er drie soorten spieren ter beschikking. Hartspieren zorgen ervoor dat bloed door ons hele lichaam wordt gepompt. Gladde spieren liggen rond of in de inwendige organen. Zowel hartspieren als gladde spieren zijn onwillekeurige spieren, omdat ze niet bewust kunnen worden bestuurd. De derde soort zijn de skeletspieren. Deze voeren bewust bewegingen uit en dit zijn dan ook de spieren die na zware inspanning pijn doen. Skeletspieren vormen het meest voorkomende weefsel in het lichaam; 23% van het lichaamsgewicht van een vrouw en 40% van dat van een man bestaat uit deze spieren.

Spierkracht
Spierkracht is de kracht van een spier of groep van spieren tijdens een samentrekking. Wanneer we deze bewegingen regelmatig herhalen worden de spieren sterker en dikker omdat ze zich aanpassen aan de belasting.

Explosiviteit
Voor iedere sport is een andere soort spierkracht nodig. Bij duursporten gaat het bijvoorbeeld vooral om uithoudingsvermogen. Bij team- en krachtsporten, maar ook de kortere afstanden bij atletiek, zwemmen en fietsen, gaat het vooral om explosiviteit. Om je explosiviteit te verbeteren, moeten de oefeningen tijdens de trainingen snel en explosief worden uitgevoerd.

Techniek
Het trainen op techniek is van cruciaal belang om een sportprestatie te leveren en om het risico op blessures zo beperkt mogelijk te houden. Dit geldt voor alle sporten en voor alle niveaus waarop je de sport beoefent. Omdat iedere sport zijn eigen specifieke technieken kent zou een complete bibliotheek nodig zijn om deze allemaal te beschrijven. We verwijzen hiervoor dan ook graag naar de boekhandel, het internet of de sportclub.