Het spijsverteringsstelsel is een groep organen die het eten afbreekt tot kleine voedingsstoffen. Deze kunnen worden opgenomen om energie te leveren aan het lichaam. Dit systeem bouwt en vervangt ook cellen en weefsel die voortdurend afsterven.
De spijsvertering is een perfecte samenwerking tussen verschillende onderdelen van het lichaam: van de mond via de keelholte naar de slokdarm, en vervolgens naar de maag, de dunne en dikke darm, de endeldarm en de anus.

In de mond malen de tanden het eten fijn. Speeksel maakt het kauwen en slikken makkelijker en brengt het spijsverteringsproces op gang. De tong is een krachtige spier die goede en slechte smaken in het eten onderscheidt en het eten tussen de tanden duwt om het te kauwen. Als het eten tot een zachte massa is gekauwd, brengt de tong het naar de keel. De keelholte zorgt ervoor dat de bovenkant van de luchtpijp wordt afgesloten.

Vanuit de keel brengt een groot aantal spieren en weefsels het eten naar de spijsverteringsorganen voor de uiteindelijke verwerking en afvoer. Tijdens die reis breekt een enorme hoeveelheid chemische stoffen het eten op in kleine delen, klaar voor opname in het bloed en het lymfesysteem. Een gedeelte is brandstof voor energie, een ander deel dient als bouwstenen voor weefsels en cellen, en de rest wordt opgeslagen om in de toekomst of in noodsituaties te kunnen worden gebruikt. Niet al het eten kan verteerd worden. Het lichaam verwerkt dit afval op een efficiƫnte manier tot ontlasting.