Een strontje (hordeolum) is een ontsteking op het ooglid. Het is een ontsteking van een zweetklier of een talgklier die even plotseling komt en weer verdwijnt, vaak binnen 2 weken. Een strontje lijkt op een puistje: een bultje met een geel stipje in het midden. Een strontje is een rood bultje aan de rand van uw ooglid. Het bultje kan aan de binnenkant of aan de buitenkant van het ooglid zitten. Aan de binnenkant van het ooglid kan het bultje er gelig uit zien en is meestal pijnlijk. Vaak wordt het bultje een puistje met een puskopje. Zodra het puistje doorbreekt, is de pijn over. Een strontje ontstaat door een ontsteking aan een kliertje in het ooglid.  Als de uitgang van zo'n kliertje verstopt raakt, kunnen bacteriën een ontsteking veroorzaken die dat strontje vormen.

Wat kunt u zelf doen bij een strontje?

Een strontje gaat vanzelf over en is meestal binnen twee weken verdwnen. U kunt een aantal dingen zelf doen.

Warm kompres

  • Houd een schoon washandje onder de warme kraan. Maak het water zo warm mogelijk. Pas op voor verbranding! Test eerst met uw pols of elleboog of het water niet te heet is.
  • Leg het warme washandje op uw ooglid en laat het 10 tot 15 minuten liggen.
  • Verwarm het washandje opnieuw, als het te veel is afgekoeld.
  • Doe dit enkele keren per dag, bijvoorbeeld vier keer.
  • Door de warme kompressen kan uw huid wat zachter worden. Dan kan het puistje makkelijker open breken en sneller genezen.

Niet pulken, uitknijpen of aanraken

  • Raak het puistje niet aan en knijp hem niet uit. Daarmee kunt u de bacteriën verspreiden en maakt u de ontsteking juist erger.

Contactlenzen

  • Draagt u contactlenzen? Laat deze dan uit tot het strontje helemaal genezen is.
  • Bij harde lenzen: maak uw lenzen extra goed schoon voordat u ze weer in doet.
  • Bij zachte lenzen: vervang uw lenzen door een nieuw setje en gebruik nieuwe reinigingsvloeistof. Vervang ook het bewaardoosje voor uw lenzen door een nieuw doosje. In uw oude lenzen, vloeistof en bewaardoosje kunnen namelijk bacteriën zitten. Als u die weer gebruikt, kan er weer een nieuwe infectie ontstaan. 

 

Hier zijn nog wat huis-tuin-en-keuken middeltjes voor snelle verlichting

 

Theezakje op je oog

  Een bewezen ontstekingsremmer is groene thee. Maar ook zwarte thee en kruiden thee zoals munt en kamille kunnen effectief zijn. Laat het zakje een paar minuten in warm of koud water weken en houd deze daarna 15-20 minuten op je ooglid. Net als het warmte k ompress.

Babyshampoo

Babyshampoo staat erom bekend niet in de ogen te prikken. Mix met een beetje warm water en was je oog met een doekje, watje  of wattenstaafje die is bevochtigd met het mengsel. En je kan ook je oog met de oplossing spoelen.

Kurkuma

Kurkuma is een natuurlijk antibacterieel product. Voeg een theelepel kurkumapoeder toe aan twee koppen kokend water. Laat het tot de helft van zijn volume inkoken. Giet het vervolgens door een schone doek, zodat je een zuivere oplossing verkrijgt. Druppel twee of drie keer per dag drie druppeltjes in je oog.  Je kan ook je oog met het mengsel wassen. Je oog druppelen doe je twee - drie keer per dag totdat de infectie weg is.

Kamille

Veel mensen hebben kamille in huis. Voeg een handvol kamillebloemetjes toe aan twee koppen kokend water. Laat de blaadjes inwerken, giet af, en wacht tot de infusie warm is. Maak een schone doek vochtig met de infusie en plaats deze elke dag gedurende tien minuten op de aangedane regio.

Koriander

Veel mensen hebben koriander in huis. Maar wist je dat het antibacteriële en antiontsteking eigenschappen heeft? Kook 1-2 eetlepels koriander met een half kopje water. Laat het minimaal een uurtje afkoelen en was je getroffen oog met de oplossing. Herhaal indien nodig.

Komkommer

Komkommer is verfrissend en is een goed stoppend middel, dat als masker of als behandeling tegen strontjes gebruikt kan worden. Snijd een plakje komkommer en plaats het over het aangedane oog om pijn en ontsteking te verminderen.

Meestal verdwijnt een strontje vanzelf binnen 2 weken. Het puistje breekt open, waarna het indroogt en geneest. De pijn is dan snel over.

Behandeling van een strontje

Heeft een van de bovenstaande behandeling geen effect gehad en heb na 2 weken nog steeds veel last het bultje? Is is het bultje erg pijnlijk, ga dan naar de huisarts. Als er een duidelijk puskopje te zien is dan kan de huisarts het bultje met een prikje open maken. 

Uw huisarts kan medicijnen voorschrijven als:

  • het strontje er al 2 weken zit en
  • u geen verbetering ziet en
  • u veel pijn heeft.

Uw huisarts kan dan chlooramfenicol oogdruppels of chlooramfenicol oogzalf voorschrijven. Chlooramfenicol is een antibioticum. Gebruik chlooramfenicol tot het strontje verdwenen is. Maar gebruik het niet langer dan 2 weken. 

  • Chlooramfenicol oogdruppels 0,5%
    • Doe iedere 2 à 3 uur 1 tot 2 druppels in het oog
  • Chlooramfenicol oogzalf 1%
    • Breng 2 tot 4 keer per dag 1cm zalf aan op de binnenkant van het onderste ooglid

Hoe gaat het verder bij een strontje?

Een strontje geneest vaak vanzelf, zonder litteken.

Soms blijft het bultje lang ontstoken. Of er kan een hagelkorreltje in het ooglid ontstaan. 

Wanneer contact opnemen bij een strontje?

Als u weinig last van het strontje heeft, hoeft u geen contact op te nemen met de huisarts. U kunt afwachten of het vanzelf over gaat.

Neem wél contact op met uw huisarts als:

  • u veel pijn heeft;
  • uw ooglid of de huid rondom uw oog rood, dik en pijnlijk wordt;
  • u uw oog niet meer open kunt krijgen;
  • u koorts krijgt of zich ziek gaat voelen;
  • het strontje na 2 weken nog niet kleiner geworden is.

Gebruikt u chlooramfenicol voor het strontje? Neem dan weer contact op met uw huisarts als:

  • u toch steeds meer klachten krijgt;
  • het puistje na 2 weken niet kleiner geworden is.

Deze informatie over strontje in het ooglid is gebaseerd op de wetenschappelijke richtlijn voor huisartsen, de NHG-behandelrichtlijn Hordeolum en chalazion.

Laatst aangepast op 6 oktober 2018