Er zijn nogal wat medicijnen die een negatieve invloed kunnen hebben op het reactie-, concentratie- en/of gezichtsvermogen. Hierdoor kunnen bestaat er een grotere kans op ongelukken thuis, in het verkeer of op het werk. Daarnaast kunnen ook sportprestaties door het gebruik van medicijnen worden verminderd.

Volgens de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) overlijden er in Nederland jaarlijks honderden mensen doordat zij een verkeerd medicijn krijgen voorgeschreven. Vooral ouderen die vaak meerdere geneesmiddelen tegelijk slikken, vormen een risicogroep.
Door goede receptcontrole voorkomen apotheken dagelijks ca. 3.500 doden door medicijnvergiftiging.

NB.
- Ouderen zijn vaak gevoeliger voor medicijnen met een mogelijke bijwerking op het concentratie-, reactie- en gezichtsvermogen.
- Psychofarmaca (o.a. slaapmiddelen, antidepressiva en antipsychotica) en medicijnen tegen hersen-aandoeningen (o.a. parkinsonmiddelen) hebben nogal vaak een negatieve invloed op het reactie- en concentratievermogen.
- Oogdruppels kunnen het gezichtsvermogen vooral kort na het druppelen negatief beïnvloeden.
- Gelijktijdig gebruik van alcohol kan bijwerkingen op het concentratie- en reactievermogen versterken.
- Lees altijd de bijsluiter in de verpakking om te zien of het betreffende (zelfzorg)middel een negatieve invloed kan hebben op uw reactie-, concentratie- en/of gezichtsvermogen.

zie ook:
- bijwerkingen
- veiligheid van medicijnen