Vitamine A bestaat uit vitamine A1 (= retinol) en vitamine A2 (= di-dehydro-retinol). In het voedsel komen daarnaast ook nog zogenaamde provitaminen A voor, die na opname in het lichaam in vitamine A worden omgezet.
Vitamine A2 komt o.a. voor in moedermelk, volle melk, room, roomboter, sommige margarines, eieren (eidooier), kaas en leverproducten.
Provitamine A (= caroteen) zit vooral in wortelen, groenten en vruchten. Vitamine A mag niet onbeperkt worden ingenomen.

Mogelijke verschijnselen (o.a.)
Slecht zien in schemer of donker (= nachtblindheid = hemeralopie) en andere aandoeningen van het oog, huid- en slijmvliesaandoeningen, verstoorde botvorming en groei bij kinderen, verstoorde afweer (= immuunsysteem) en stoornissen in de voortplanting en tijdens de zwangerschap.

Mogelijke oorzaken (o.a.)
- tekort aan vitamine A in de voeding (dit is in de Westerse wereld alleen het geval bij eenzijdige voeding of ondervoeding
- verstoorde (pro)vitamine A-opname in de darmen (bijv. bij langdurige diarree).

Mogelijke behandelingen (o.a.)
- verrijking van het dieet met vitamine A-rijk voedsel (zie hierboven)
- aanvulling van het dieet met vitamine A-derivaten (zie hieronder)

zie ook: vitaminen

Terug naar vitaminen-tekort

Veel mensen komen zonder dat ze dat weten essentiële vitamines en mineralen tekort. Het voedingspatroon van ieder mens is echter uniek zodat deze tekorten nooit precies hetzelfde zijn. Het is daarom verstandig om eerst te kijken welk tekort je precies hebt en een supplement te gebruiken dat goed bij dat tekort past. Jouw persoonlijke vitamine inname berekenen? Klik hier en doe de voedingstest