Het lichaam heeft kleine hoeveelheden vitaminen nodig om normaal te kunnen functioneren. Gevarieerde voeding bevat normaal gesproken voldoende vitaminen. De meeste vitaminen worden door het lichaam met het voedsel opgenomen alle vitaminen met uitzondering van vitamine A en K). Sommige vitaminen worden echter in het lichaam geproduceerd uit zogenaamde provitaminen (bijv. vitamine A uit caroteen en vitamine K uit fytomenadion en farnochinon).

Mogelijke verschijnselen
Een tekort aan één of meer vitaminen (= avitaminose, vitaminegebreks-, vitamine-deficiëntie-ziekte) kan, afhankelijk van het vitamine in kwestie (zie aldaar), geringe tot zeer ernstige ziekte-verschijnselen tot gevolg hebben.

Mogelijke oorzaken (o.a.)
Langdurig gebruik van eenzijdige voeding, stoornissen in de opname van vitaminen in de darm, zwangerschap, langdurig overmatig alcoholgebruik en bepaalde ziekten en aangeboren afwijkingen.

Mogelijke behandelingen (o.a.)
- verbetering van het dieet met vitamine-rijk(er) voedsel
- aanvulling van het dieet met vitamine-preparaten (zie hieronder)

zie ook: vitaminen

Veel mensen komen zonder dat ze dat weten essentiële vitamines en mineralen tekort. Het voedingspatroon van ieder mens is echter uniek zodat deze tekorten nooit precies hetzelfde zijn. Het is daarom verstandig om eerst te kijken welk tekort je precies hebt en een supplement te gebruiken dat goed bij dat tekort past. Jouw persoonlijke vitamine inname berekenen? Klik hier en doe de voedingstest