Jodium: Wat is het, waar zit het in en wanneer een supplement?
Jodium is een spoorelement dat belangrijk is voor je gezondheid. Het is bijvoorbeeld betrokken bij je energiehuishouding.
In dit artikel vertellen we je alles over jodium en lees je wat het is, hoeveel je per dag nodig hebt en in welke voeding het zit.
Ook ontdek je waarom sommige mensen een jodium supplement gebruiken en waar je op moet letten bij het uitkiezen van een jodium supplement.

Wat is jodium?
Jodium (of iodine) valt onder de essentiële spoorelementen. Dit zijn mineralen die je lichaam in kleine hoeveelheden nodig heeft en uit voeding of supplementen moet halen.
Je lichaam maakt namelijk niet zelf jodium aan.
Als mineraal is jodium onder andere belangrijk voor je zenuwstelsel, stofwisseling en cognitieve functies.
Jodium zit van nature in een aantal voedingsmiddelen, maar de lijst is vrij beperkt. Hieronder lees je daar meer over.
Natuurlijke bronnen
Je vindt jodium onder andere in deze voeding [1-4]:
- Vis
- Zeewier
- Schaal- en schelpdieren
- Zuivel
- Eieren
In het verleden kreeg niet iedereen voldoende jodium binnen. Daarom wordt het tegenwoordig aan verschillende voedingswaren toegevoegd.
Zo vind je jodium in brood en sommige tafelzouten en vleeswaren [5,6]. Vaak gaat het dan om kaliumjodide, een chemische en goed te doseren stof.
Je vindt jodium ook in kelp, een zee-alg die naast jodium ook allerlei vitamines en mineralen bevat. Deze natuurlijke bron van jodium wordt vaak in supplementen en (groene) smoothies gebruikt. Het is ook populair in de Japanse keuken, waar het kombu heet.
Hoewel kelp een rijke bron van jodium kan zijn, verschilt het jodiumgehalte sterk per plantje.
Hoeveel jodium per dag?
Het Voedingscentrum heeft de adequate inname voor jodium bepaald op 150 mcg per dag (volwassenen) [7]. Bij zwangerschap en borstvoeding ligt deze waarde op 200 mcg per dag.
Eet je regelmatig brood, zuivel, vis, schaal- en schelpdieren en eieren, dan krijg je waarschijnlijk voldoende jodium binnen.
Zo vind je in 4 sneetjes brood ongeveer 100 mcg jodium. Dezelfde hoeveelheid jodium vind je in 85 gram witvis of 200 gram vette zeevis (bijv. zalm) [7]. In een gekookt ei zit ongeveer 17 mcg en met een glas melk kom je rond de 20 mcg uit.
Voor vegetariërs, veganisten en mensen die weinig brood eten, kan een jodium supplement zinvol zijn. Ook wanneer je brood zonder bakkerszout eet (zoals biologisch of zelfgebakken brood), zou je minder jodium binnen kunnen krijgen.
Wanneer je te weinig jodium binnenkrijgt, kun je in eerste instantie meer jodium toevoegen aan je dieet. Je kunt bijvoorbeeld gejodeerd zout gebruiken en meer voeding rijk aan jodium eten.
Een andere optie is het gebruik van een jodium supplement. Hieronder lees je waar je op moet letten bij het uitkiezen van een jodium supplement.
Jodium supplement
Jodium supplementen zijn er in verschillende vormen. Veelvoorkomende vormen zijn:
- Jodium druppels
- Jodium capsules of tabletten
Veel jodium supplementen zijn gebaseerd op kelp, maar niet allemaal. Het is een persoonlijke afweging of je voor een natuurlijke of chemische bron van jodium gaat.
Je kunt jodium ook aanvullen met een multivitamine. De meeste multi’s bevatten namelijk meerdere mineralen en spoorelementen, waaronder jodium. Check wel even op het etiket of het er daadwerkelijk in zit.
Een andere optie is een groene smoothie. Sommige smoothie-poeders bevatten namelijk een behoorlijke hoeveelheid jodium. Ook hier geldt weer: kijk op het etiket of er – en in welke dosering – kelp aan het poeder is toegevoegd.
Ga altijd voor een supplement of smoothie van een betrouwbare leverancier die zo min mogelijk kunstmatige toevoegingen gebruikt.
Let daarnaast op de dosering. Je wilt namelijk niet te veel jodium binnenkrijgen. De aanvaardbare bovengrens is 600 mcg per dag [8].
Tot slot
In een gezond en gevarieerd dieet zit meestal voldoende jodium. Een aantal groepen kan weinig jodium binnenkrijgen.
Je jodium aanvullen kan gelukkig goed met voeding. Eet bijvoorbeeld vaker zeevis of gebruik gejodeerd zout. Ook green smoothies kunnen een flinke hoeveelheid jodium bevatten.
Heb je het idee dat je er hiermee niet komt? Dan kan een jodium supplement zinvol zijn.
Samenvatting
Het spoorelement jodium is belangrijk voor je gezondheid. Je kunt het uit voeding en supplementen halen.
Zo vind je jodium onder andere in vis, zeewier en eieren. Ook wordt het toegevoegd aan bepaalde voedingswaren, zoals brood en keukenzout.
In voedingsmiddelen wordt vaak kaliumjodide gebruikt, in supplementen vind je zowel kaliumjodide als kelp.
Als volwassene heb je per dag 150 mcg jodium nodig. Bij zwangerschap en borstvoeding is dit 200 mcg.
Vegetariërs, veganisten en mensen die weinig of biologisch/zelfgebakken brood eten, kunnen weinig jodium binnenkrijgen.
Je kunt jodium aanvullen door meer jodiumrijke voeding te eten of door het gebruik van een jodium supplement.
Bronnen:
[1] van der Reijden et al. (2017). Iodine in dairy milk: Sources, concentrations and importance to human health. Best practice & research Clinical endocrinology & metabolism, 31(4), 385-395, doi: 10.1016/j.beem.2017.10.004
[2] Nerhus, I. et al. (2018). Iodine content of six fish species, Norwegian dairy products and hen’s egg. Food & nutrition research, 62, 10-29219, doi: 10.29219/fnr.v62.1291
[3] Yeh, S. H., et al. (2014). Analysis of iodine content in seaweed by GC-ECD and estimation of iodine intake. Journal of Food and Drug Analysis, 22(2), 189-196, doi: 10.1016/j.jfda.2014.01.014
[4] Sprague, M. et al. (2021). Iodine content of wild and farmed seafood and its estimated contribution to UK dietary iodine intake. Nutrients, 14(1), 195, doi: 10.3390/nu14010195
[5] Verkaik-Kloosterman, J. et al. (2017). Decreased, but still sufficient, iodine intake of children and adults in the Netherlands. British Journal of Nutrition, 117(7), 1020-1031, doi: 10.1017/S0007114517000733
[6] Verkaik-Kloosterman, J. et al. (2010). Reduction of salt: will iodine intake remain adequate in The Netherlands?. British Journal of Nutrition, 104(11), 1712-1718, doi: 10.1017/S0007114510002722
[7] Voedingscentrum. (z.d.). Jodium. Geraadpleegd op 20 augustus 2025, van Voedingscentrum
[8] EFSA Panel on Additives and Products or Substances used in Animal Feed (FEEDAP). (2013). Scientific opinion on the safety and efficacy of iodine compounds (E2) as feed additives for all species: calcium iodate anhydrous and potassium iodide, based on a dossier submitted by HELM AG. EFSA Journal, 11(2), 3101, doi: 10.2903/j.efsa.2013.3101
Bronnen:
[1] van der Reijden et al. (2017). Iodine in dairy milk: Sources, concentrations and importance to human health. Best practice & research Clinical endocrinology & metabolism, 31(4), 385-395, doi: 10.1016/j.beem.2017.10.004
[2] Nerhus, I. et al. (2018). Iodine content of six fish species, Norwegian dairy products and hen’s egg. Food & nutrition research, 62, 10-29219, doi: 10.29219/fnr.v62.1291
[3] Yeh, S. H., et al. (2014). Analysis of iodine content in seaweed by GC-ECD and estimation of iodine intake. Journal of Food and Drug Analysis, 22(2), 189-196, doi: 10.1016/j.jfda.2014.01.014
[4] Sprague, M. et al. (2021). Iodine content of wild and farmed seafood and its estimated contribution to UK dietary iodine intake. Nutrients, 14(1), 195, doi: 10.3390/nu14010195
[5] Verkaik-Kloosterman, J. et al. (2017). Decreased, but still sufficient, iodine intake of children and adults in the Netherlands. British Journal of Nutrition, 117(7), 1020-1031, doi: 10.1017/S0007114517000733
[6] Verkaik-Kloosterman, J. et al. (2010). Reduction of salt: will iodine intake remain adequate in The Netherlands?. British Journal of Nutrition, 104(11), 1712-1718, doi: 10.1017/S0007114510002722
[7] Voedingscentrum. (z.d.). Jodium. Geraadpleegd op 20 augustus 2025, van Voedingscentrum
[8] EFSA Panel on Additives and Products or Substances used in Animal Feed (FEEDAP). (2013). Scientific opinion on the safety and efficacy of iodine compounds (E2) as feed additives for all species: calcium iodate anhydrous and potassium iodide, based on a dossier submitted by HELM AG. EFSA Journal, 11(2), 3101, doi: 10.2903/j.efsa.2013.3101