Op zoek naar een goed kurkuma supplement? Hier moet je op letten
Wie zich verdiept in de wereld van kurkuma supplementen ontdekt al snel hoe groot en divers het aanbod is.
Om je wegwijs te maken in ‘kurkuma-land’, behandelen we in dit artikel de belangrijkste punten waar je op kunt letten bij kurkuma supplementen.
Zo gaan we in op het verschil tussen kurkuma en curcumine en vertellen je meer over de rol van piperine/BioPerine®.
Ook lees je meer over het gebruik en de dosering van kurkuma supplementen.

Kurkuma, curcumine en curcuminoïden?
Kurkuma (Curcuma longa) is een plant uit de gemberfamilie. De specerij is afkomstig van de wortelstokken van de plant en is bekend onder verschillende namen, waarvan kurkuma, geelwortel, turmeric en koenjit de bekendste zijn.
In deze wortelstok bevinden zich curcuminoïden. Deze stofjes zorgen voor de gele kleur en worden in verband gebracht met verschillende gezondheidsvoordelen.
De belangrijkste curcuminoïden zijn [1]:
- Curcumine
- Demethoxycurcumine
- Bisdemethoxycurcumine
Ze worden ook wel aangeduid als curcumine I, II en III.
Van deze curcuminoïden is curcumine de belangrijkste en best onderzochte stof [2-4]. Tussen de 65% en 80% van de curcuminoïden is curcumine.
Veel kurkuma supplementen bevatten daarom vooral curcumine, maar lang niet allemaal. Hoe dat precies zit, lees je hieronder.
Kurkuma supplementen
Een kurkuma supplement bevat meestal een gestandaardiseerd extract.
Het voordeel van een gestandaardiseerd extract is dat je precies weet hoeveel actieve stoffen er in je supplement zitten.
Ook krijg je hierdoor een behoorlijke hoeveelheid actieve stoffen binnen.
Kurkuma supplementen zijn namelijk tot 95% gestandaardiseerd op curcuminoïden, waar je bij gewone huis-tuin-en-keuken-kurkuma op 3-7% aan curcuminoïden uitkomt [5].
Een deel van de extracten is gepatenteerd. Voorbeelden van gepatenteerde extracten zijn:
- BCM-95®
- C3-complex®
- Longvida®
- Meriva®
- NovaSol®
Deze gepatenteerde extracten hebben verschillende eigenschappen.
In de BCM-95®-formule vind je bijvoorbeeld niet alleen curcumine – zoals bij veel kurkuma supplementen het geval is – maar alle 3 de curcuminoïden. Dit zou kunnen bijdragen aan de opname.
Daarnaast zijn de actieve stoffen gebonden aan essentiële oliën, wat verder bijdraagt aan de opneembaarheid [6].
Ook in het C3-complex® vind je 3 curcuminoïden. Het verschil met BCM-95® is dat er piperine is toegevoegd om de opneembaarheid te vergroten.
Piperine komt voor in zwarte peper en kan ervoor zorgen dat curcumine wel 20x beter wordt opgenomen [7].
Piperine wordt vaak – onder de naam BioPerine® – in gepatenteerde vorm toegevoegd aan kurkuma supplementen.
Poeder, capsules of liposomaal
Kurkuma vind je in verschillende vormen. Hieronder bespreken we de 3 belangrijkste.
1. Kurkuma poeder
Kurkuma poeder wordt gemaakt van gedroogde en gemalen wortelstok. Je gebruikt het bijvoorbeeld in je curry of soep.
Ook kun je het verwerken in warme dranken; denk aan golden milk of latte.
Het grote nadeel aan kurkuma poeder is de geringe hoeveelheid actieve stoffen. Kurkumapoeder bevat namelijk maar een paar procent curcumine [8].
2. Kurkuma capsules
Wanneer je een behoorlijke hoeveelheid actieve stoffen wilt binnenkrijgen, kom je al snel uit bij kurkuma capsules.
Ons advies is om altijd te gaan voor een gepatenteerd extract van een betrouwbare fabrikant. Op die manier heb je zekerheid over de kwaliteit en hoeveelheid actieve stoffen.
3. Liposomale kurkuma
Bij liposomale kurkuma zijn de curcuminoïden verpakt in kleine vetbolletjes, wat kan bijdragen aan de opneembaarheid [9,10].
Ook kan dit de actieve stoffen beschermen tegen afbraak in het maag-darmkanaal [11].
Een mogelijk nadeel van liposomale kurkuma is de prijs: die is meestal hoger dan die van capsules.
Of je voor capsules of liposomale kurkuma kiest is daarom een persoonlijke afweging.
Kurkuma dosering
Er is geen officiële richtlijn voor de dosering van kurkuma supplementen.
De meeste merken raden een dagelijkse dosering aan tussen de 500 en 1000 mg kurkuma-extract. Ook in studies wordt vaak met dit soort doseringen gewerkt. Het is daarom verstandig om binnen deze bandbreedte te blijven.
Gebruik je medicijnen (zoals bloedverdunners) of ben je onder behandeling bij een arts? Raadpleeg dan eerst je (huis)arts als je een kurkuma supplement wilt gebruiken.
Omdat er weinig bekend is over het gebruik van kurkuma supplementen tijdens zwangerschap of borstvoeding, raden we het gebruik af tijdens deze fases.
Wanneer innemen?
Er is geen vast moment waarop je een kurkuma supplement moet innemen. Het is vooral belangrijk het bij een maaltijd met vet in te nemen, vanwege de vetoplosbaarheid.
Kijk daarom welk moment voor jou goed werkt. Wanneer je een relatief hoge dosering gebruikt, kun je dit spreiden over 2-3 momenten.
Tot slot
Kurkuma supplementen zijn er in alle soorten en maten. Het is een persoonlijke afweging welk supplement jouw voorkeur geniet.
Ons advies is om in ieder geval voor een gestandaardiseerd en gepatenteerd supplement van een betrouwbaar merk te gaan. Een supplement dat alle curcuminoïden bevat (en niet alleen curcumine) heeft bij ons een streepje voor.
Kijk altijd goed naar de opneembaarheid van het supplement. Die is onder andere te vergroten door de toevoeging van piperine.
Samenvatting
Curcuminoïden zijn stofjes in de wortelstok van de kurkuma plant. Ze zorgen voor de kleur van kurkuma en worden in verband gebracht met verschillende gezondheidsvoordelen.
De belangrijkste curcuminoïden in kurkuma zijn:
- Curcumine
- Demethoxycurcumine
- Bisdemethoxycurcumine
Van deze curcuminoïden is curcumine de belangrijkste en best onderzochte stof [2-4].
Kurkuma supplementen zijn tot 95% gestandaardiseerd op curcuminoïden. Sommige bevatten alleen curcumine – in anderen vind je meerdere curcuminoïden.
Ook zijn sommige kurkuma extracten gepatenteerd, wat kan bijdragen aan de betrouwbaarheid en kwaliteit.
De opneembaarheid van de actieve stoffen is te verhogen door de toevoeging van piperine of het verpakken van de curcuminoïden in vetbolletjes (liposomale kurkuma).
Bronnen:
[1] Sahebkar, A. (2014). Curcuminoids for the management of hypertriglyceridaemia. Nature Reviews Cardiology, 11(2), 123-123, doi: 10.1038/nrcardio.2013.140-c1
[2] Itokawa, H. et al. (2008). Recent advances in the investigation of curcuminoids. Chinese Medicine, 3(1), 11, doi: 10.1186/1749-8546-3-11
[3] Panknin, T. M. et al. (2023). Curcumin supplementation and human disease: a scoping review of clinical trials. International Journal of Molecular Sciences, 24(5), 4476, doi: 10.3390/ijms24054476
[4] Alam, M. S. et al. (2024). The dynamic role of curcumin in mitigating human illnesses: recent advances in therapeutic applications. Pharmaceuticals, 17(12), 1674, doi: 10.3390/ph17121674
[5] El-Saadony, M. T. et al. (2023). Impacts of turmeric and its principal bioactive curcumin on human health: Pharmaceutical, medicinal, and food applications: A comprehensive review. Frontiers in Nutrition, 9, 1040259, doi: 10.3389/fnut.2022.1040259
[6] Antony, B. et al. (2008). A pilot cross-over study to evaluate human oral bioavailability of BCM-95® CG (Biocurcumax™), a novel bioenhanced preparation of curcumin. Indian journal of pharmaceutical sciences, 70(4), 445, doi: 10.4103/0250-474X.44591
[7] Prasad, S. et al. (2014). Recent developments in delivery, bioavailability, absorption and metabolism of curcumin: the golden pigment from golden spice. Cancer research and treatment: official journal of Korean Cancer Association, 46(1), 2-18, doi: 10.4143/crt.2014.46.1.2
[8] Tayyem, R. F. et al. (2006). Curcumin content of turmeric and curry powders. Nutrition and cancer, 55(2), 126-131, doi: 10.1207/s15327914nc5502_2
[9] Basnet, P. et al. (2012). Liposomal delivery system enhances anti-inflammatory properties of curcumin. Journal of pharmaceutical sciences, 101(2), 598-609, doi: 10.1002/jps.22785
[10] Bulboacă, A. E. et al. (2019). Liposomal curcumin is better than curcumin to alleviate complications in experimental diabetic mellitus. Molecules, 24(5), 846, doi: 10.3390/molecules24050846
[11] Wang, C. et al. (2021). Enhancing stability and anti-inflammatory properties of curcumin in ulcerative colitis therapy using liposomes mediated colon-specific drug delivery system. Food and Chemical Toxicology, 151, 112123, doi: 10.1016/j.fct.2021.112123
Bronnen:
[1] Sahebkar, A. (2014). Curcuminoids for the management of hypertriglyceridaemia. Nature Reviews Cardiology, 11(2), 123-123, doi: 10.1038/nrcardio.2013.140-c1
[2] Itokawa, H. et al. (2008). Recent advances in the investigation of curcuminoids. Chinese Medicine, 3(1), 11, doi: 10.1186/1749-8546-3-11
[3] Panknin, T. M. et al. (2023). Curcumin supplementation and human disease: a scoping review of clinical trials. International Journal of Molecular Sciences, 24(5), 4476, doi: 10.3390/ijms24054476
[4] Alam, M. S. et al. (2024). The dynamic role of curcumin in mitigating human illnesses: recent advances in therapeutic applications. Pharmaceuticals, 17(12), 1674, doi: 10.3390/ph17121674
[5] El-Saadony, M. T. et al. (2023). Impacts of turmeric and its principal bioactive curcumin on human health: Pharmaceutical, medicinal, and food applications: A comprehensive review. Frontiers in Nutrition, 9, 1040259, doi: 10.3389/fnut.2022.1040259
[6] Antony, B. et al. (2008). A pilot cross-over study to evaluate human oral bioavailability of BCM-95® CG (Biocurcumax™), a novel bioenhanced preparation of curcumin. Indian journal of pharmaceutical sciences, 70(4), 445, doi: 10.4103/0250-474X.44591
[7] Prasad, S. et al. (2014). Recent developments in delivery, bioavailability, absorption and metabolism of curcumin: the golden pigment from golden spice. Cancer research and treatment: official journal of Korean Cancer Association, 46(1), 2-18, doi: 10.4143/crt.2014.46.1.2
[8] Tayyem, R. F. et al. (2006). Curcumin content of turmeric and curry powders. Nutrition and cancer, 55(2), 126-131, doi: 10.1207/s15327914nc5502_2
[9] Basnet, P. et al. (2012). Liposomal delivery system enhances anti-inflammatory properties of curcumin. Journal of pharmaceutical sciences, 101(2), 598-609, doi: 10.1002/jps.22785
[10] Bulboacă, A. E. et al. (2019). Liposomal curcumin is better than curcumin to alleviate complications in experimental diabetic mellitus. Molecules, 24(5), 846, doi: 10.3390/molecules24050846
[11] Wang, C. et al. (2021). Enhancing stability and anti-inflammatory properties of curcumin in ulcerative colitis therapy using liposomes mediated colon-specific drug delivery system. Food and Chemical Toxicology, 151, 112123, doi: 10.1016/j.fct.2021.112123