In Nederland wordt veel aan sport gedaan. Sporten is goed voor de gezondheid en het is voor veel mensen ook een belangrijke sociale bezigheid. Daarnaast heeft sporten een aantoonbaar positief effect op de geestelijke gezondheid, bijvoorbeeld bij depressieve gevoelens of burn-out klachten. Meer dan de helft van alle Nederlanders doet minimaal een keer week aan sport. De meest gekozen sporten in Nederland zijn fitness, hardlopen en voetbal. Helaas betekent veel sporten in de praktijk ook dat er veel sportblessures ontstaan, vooral onder jonge mannen.

In 2017 liepen 2,8 miljoen sporters in Nederland 3,4 miljoen sportblessures op. De meest voorkomende sportblessure is de knieblessure. Over het algemeen zijn het de botten en spieren van de benen die het vaakst verstuikt, verdraaid, gescheurd of gebroken raken door het sporten. Ongeveer 120.000 sporters kwamen in 2017 met een sportblessure op de Spoedeisende Hulp afdeling van een ziekenhuis terecht. Sporten is weliswaar goed voor je, maar dit zijn cijfers die het tegendeel lijken aan te tonen. Daarnaast is deze grote groep geblesseerde sporters een flinke kostenpost voor onze toch al zo overbelaste gezondheidszorg.

Wat is een sportblessure?

Tijdens het sporten wordt veel kracht uitgeoefend op botten, gewrichten, spieren en pezen. In sommige situaties kan een spier of pees iets te ver uitrekken dan eigenlijk de bedoeling is. Ook is het mogelijk dat een gewricht onopzettelijk de verkeerde kant uit wordt bewogen. De resultaten zijn veelal verzwikkingen of verstuikingen. In sommige gevallen kunnen pezen of spieren zelfs draaien en scheuren. In zeer ernstige gevallen kunnen ook botbreuken ontstaan. Dit zijn voorbeelden van plotseling optredende sportblessures door bijvoorbeeld per ongeluk een verkeerde beweging maken tijdens het sporten of door het rennen op een ongelijke ondergrond.

Sportblessures kunnen ook heel geleidelijk ontstaan, bijvoorbeeld als je geen goede schoenen draagt tijdens het sporten. Door een langdurig verkeerde belasting van spieren of gewrichten kunnen chronische problemen ontstaan. In veel gevallen betekenen dit soort sportblessures dat lange tijd rust geboden is om weer te kunnen genezen en dat er voorlopig helemaal niets meer van sporten terecht komt.

Hoe voorkom je sportblessures?

Elke sport kent zijn eigen specifieke sportblessures. Het is verstandig om je van te voren goed te informeren over welke blessures bij jouw sport het meeste voorkomen en wat je daar zelf preventief aan kunt doen.

Algemeen is het advies dat het belangrijk is om voor het sporten altijd te starten met een uitgebreide warming-up en na het sporten te eindigen met een cooling-down.

Draag altijd goede sportschoenen, die bij de sport passen die je hebt gekozen. Wat de beste schoen is, hangt volgens ALLABOUTHIM af van de sport in combinatie met je eigen smaak. Niet ieder paar hippe gympen is echter geschikt om mee te trainen. Dat lijkt een open deur, maar veel sporters realiseren zich niet welke schade zij zichzelf op den duur aandoen door intensief te gaan trainen op de verkeerde schoenen. Iedere sport stelt zijn eigen specifieke eisen aan goede sportschoenen. Er zijn bijvoorbeeld duidelijke verschillen tussen fitnessschoenen en tennisschoenen. Let daarop bij de aanschaf van je sportschoenen.

Laatste tip: Blijf regelmatig sporten. Als je door omstandigheden enige tijd niet hebt gesport, bouw je trainingsschema dan weer langzaam op.