Na jarenlange mislukkingen stopten acht koppels een jaar geleden met medische behandelingen om zwanger te worden. Ze kozen voor het ondersteunen van de natuurlijke vruchtbaarheid in het project ‘Samen Natuurlijk Zwanger Worden’. Ze verbeterde hun dagelijkse voeding, bezochten professionals en gebruikten voedingssupplementen. Binnen een jaar zijn 4 van de 8 koppels op de natuurlijk wijze zwanger geworden.

Een onvervulde kinderwens een enorme impact heeft op het leven van vrouwen en mannen die hiermee te maken hebben. Als natuurlijk zwanger worden niet lukt, kan het medische circuit de helpende hand bieden met technieken als IUI, IVF en ICSI. De medische trajecten die hiermee samenhangen zijn echter zwaar en kunnen negatieve bijwerkingen hebben. Er is weinig aandacht voor hoe vrouwen en mannen hun lichaam op een natuurlijke manier zelf kunnen voorbereiden om de kans op een doorgaande zwangerschap zo groot mogelijk te maken. Dat hiermee zeer goede resultaten kunnen worden geboekt ondervonden de deelnemers van een programma dat vorig jaar september startte. Zij ontdekten ze dat een medisch traject niet het eerste hulpmiddel hoeft te zijn wanneer zwanger worden niet lukt.
‘Geen vogel legt een ei voordat zijn nest klaar is’, zegt Maurice Kool, één van de professionals die de koppels begeleidde. Hij heeft inmiddels vele koppels op een natuurlijke wijze geholpen om zwanger te worden. ‘Het is belangrijk om je leven gezond in te richten en en je lichaam in een goede conditie te brengen wanneer je zwanger wilt worden. Niet alleen een sportieve conditie, maar ook je lichaam voeden met de juiste voedingsstoffen die belangrijk zijn voor eicellen, zaadcellen en de bevruchting, zorgen voor een grotere kans’. Er is vaak weinig aandacht voor deze periode en veel koppels belanden al snel in een medisch traject. Deze trajecten kunnen zwaar zijn en invloed hebben op het dagelijkse functioneren, denk bijvoorbeeld aan het dagelijks prikken van hormonen.

Een andere professional is Eva van Zeeland, lifestylecoach bij Miss Natural: ‘Als er problemen zijn om zwanger te worden is dit een duidelijk signaal van het lichaam en heeft dit een reden.’ Het is dan belangrijk om de oorzaak van het probleem te verhelpen in plaats van stappen in het proces over te slaan en direct te starten met IUI, IVF en ICSI. ‘Ga niet te snel het medische traject in. Er is namelijk veel meer dat je zelf kunt doen om de kans op een natuurlijke zwangerschap te vergroten’. Zelf heeft Eva beide trajecten meegemaakt; pas na jarenlange medische trajecten werd ze bij haar laatste IVF-behandeling zwanger. Later paste ze haar leefstijl en voeding aan, nam ze voorbereidingstijd, gebruikte ze voedingssupplementen en werd ze binnen een maand zwanger. ‘Deze ervaring en kennis wil ik graag delen met anderen, om ze te inspireren en aandacht te krijgen voor wat je zelf kunt doen. Zonder je direct over te geven aan de medische wereld.’

Binnen een jaar zijn 4 van de 8 koppels zwanger
Tijdens het met professionals begeleidde programma proberen koppels zelf met aanpassingen in hun leefstijl op een natuurlijke wijze de kans op een zwangerschap te vergroten. Inmiddels hebben al vier van de 8 koppels die vorig jaar met het traject startten een doorgaande zwangerschap gerealiseerd. Samen bezochten zij binnen het programma verschillende professionals, waaronder enkele artsen.

De kinderwens van Ilse en Rafael
Ook Ilse (28) en Rafael (36) zaten in het medische circuit. Uit een aantal onderzoeken bleek Ilse PCOS (polycysteus ovarium syndroom) te hebben. ‘De gynacologe vroeg of ik een kinderwens had’, vertelt Ilse ‘We waren dan nog wel niet zo lang bezig, maar we hadden zeker een kinderwens! De gynaecologe zei dat ik het kon blijven proberen maar dat het waarschijnlijk op een natuurlijke manier nooit zou gaan lukken’. Op haar advies zijn Ilse en Rafael direct gestart met hormoonbehandelingen, maar daar voelde zij zich toch niet prettig bij. Toen zij de oproep zagen voor het ‘Samen Natuurlijk Zwanger Worden’-traject meldden ze zich aan. Rafael: ‘We wisten meteen dat dit precies wat voor ons was. We zijn in het programma bij verschillende professionals langsgegaan die ons konden helpen om een zwangerschap op een natuurlijke manier te vergroten. Daarnaast hadden we ook verschillende bijeenkomsten met de andere koppels om ervaringen uit te wisselen en elkaar te motiveren en te steunen’. Ilse en Rafael bezochten, net als de andere acht koppels, verschillende professionals op het gebied van leefstijl, vruchtbaarheid en complementaire geneeskunde. De inspanningen van Ilse en Rafael werden beloond; Ilse was drie maanden na de start zwanger. Op 26 juli 2017 is hun dochter Loli geboren.

Aandacht voor een alternatief
‘Ik hoop dat we met het programma een alternatief kunnen bieden,’ vertelt Eva van Zeeland; ‘een manier om samen je vruchtbaarheid te verbeteren, gezonder te leven, kennis te verzamelen en zelf stappen te zetten’. Het programma is uiteraard geen vervanging voor een zwaarwegend medisch probleem, maar biedt een serieuze ondersteuning in de voorbereiding en de kans op een zwangerschap wanneer het medisch traject onvermijdelijk is. Een gezond leven is onlosmakelijk verbonden met de menselijke biologie die immers altijd aan de basis staat van een nieuw leven, ook wanneer medisch technische ingrepen noodzakelijk zijn om een bevruchting tot stand te brengen.
Koppels met een onvervulde kinderwens en vrouwen en mannen die hun lichaam willen voorbereiden om de kans op een doorgaande zwagerschap zo groot mogelijk te maken, kunnen zich op de website van Samen Natuurlijk Zwanger Worden (www.samennatuurlijkzwangerworden.nl) aanmelden.
De 10-delige videoserie die hiervan gemaakt is zal in de Week van de Vruchtbaarheid van 6-12 november 2017 gratis te bekijken zijn. De kennis die daarin wordt gedeeld is voor iedereen toepasbaar. Previews van de afleveringen zijn nu reeds te zien.