Sommige mensen worden er niet warm of koud van, terwijl anderen al direct stress ervaren zodra ze het vliegveld oplopen. Het is ook helemaal niet gek dat al dat gedoe op het vliegveld als stressvol kan worden ervaren. Sjouwen met lompe, grote koffers, uren wachten op het inchecken, je hele hebben en houden op een band bij de douane om dan vervolgens nog tientallen winkeltjes door te moeten lopen om eindelijk op je gemakje te kunnen gaan zitten. En dan van de eventuele tijdsdruk nog niet te spreken. Met deze tips zorg je ervoor dat jij het vliegveld en je vlucht zo stressvrij mogelijk kunt ervaren.

1. Neem je tijd

Zorg dat je op tijd op het vliegveld aanwezig bent, zodat je op je gemakje door de douane kunt en je plekje kunt vinden. Je kan beter 3 uur te vroeg zijn, dan 15 minuten te laat. Dit geeft je de tijd om alles op je gemakje te doorlopen, zonder stress, zonder haast. De tijd die vervolgens overblijft kun je besteden met allerlei dingen die op het vliegveld te doen zijn. Een lekkere massage op de massagestoel bijvoorbeeld om de dip te voorkomen.

2. Ken je rechten

Het weten van je rechten kan ervoor zorgen dat je al een stuk minder stress ervaart. Je hebt namelijk vele rechten bij de vertraging van een vlucht, maar ook bij het missen van je vlucht. Wanneer jij alles op alles hebt gezet om op tijd op het vliegveld te zijn en je alsnog je vlucht mist, is dit namelijk niet jouw schuld; maar die van het vliegveld. Dit betekent dat je vervolgens recht hebt op een vergoeding. Hetzelfde geldt voor een vertraging: moet je langer dan drie uur wachten en mis je hierdoor een connectie of incheck moment? Ook dan heb je recht op een vergoeding.

3. Bereid je goed voor

Een goede voorbereiding kan je veel stress besparen. Zorg dat je alle mogelijke escalaties een stapje voor bent. Neem een goed boek mee, download een paar films en zorg dat je oordopjes en telefoonoplader paraat hebt. Ook handig: stop al je vloeibare producten vooraf al in het plastic tasje, zo hoef je ze bij de douane enkel uit je tas te halen en kun je direct doorlopen.

4. Kleed je passend

Het uittrekken van riemen, schoenen en verwijderen van sieraden kan best stressvol zijn wanneer je door de douane moet. Denk dan ook even goed na over wat je aandoet: een joggingbroek met sneakers gaan makkelijker door de douane, en zitten ook nog eens ontzettend lekker.