Wil jij ook gezonder eten? Je bent zeker niet de enige. Toch lukt het ons vaak niet om onze gezonde voornemens vol te houden. Zonde! Want wat je eet, heeft een enorme invloed op je gezondheid. Op korte én lange termijn.

In dit artikel zetten we daarom 8 makkelijke manieren om gezonder te eten voor je op een rij.

1: Eet vaker eieren voor ontbijt

Eieren zijn ontzettend gezond. En nee, het is niet waar dat je maar twee tot zes eieren per week mag eten (hier lees je meer).

In eieren zit uiteraard veel eiwit, maar wist je dat ze daarnaast ook veel mineralen en vitamines bevatten? Dat maakt ze een erg gezond ontbijt. En een eitje bakken is zo gedaan. Een groenteomelet is natuurlijk ook een goed idee.

Wil je het jezelf nog makkelijker maken? Kook dan een keer in de week een voorraad eieren en bewaar ze in de koelkast. Gekookte eieren blijven in de koelkast namelijk een week lang goed.

2: Neem de tijd

Wist je dat snel eten de kans op overeten en overgewicht flink vergroot? Neem daarom de tijd voor je maaltijd. Maak er een ontspanmoment van. Even rustig zitten en genieten van je eten.

Dat geeft je ook de tijd om je eten goed te kauwen, wat erg goed is voor je spijsvertering.

3: Kook een grote pan soep

Iedere dag brood als lunch is zeker niet de gezondste optie. Soep is een goede vervanger. Maar iedere dag soep koken, daar heb je vast geen tijd voor (of zin in). Kook daarom eens in de zoveel tijd een grote pan soep. Genoeg om een paar dagen van te eten én om meerdere porties in te vriezen.

4: Stoom in plaats van kook

Wist je dat er veel voedingsstoffen verloren gaan in het kookwater als je je groentes kookt? Stoom je groentes daarom. Dat kost je nauwelijks extra moeite en je groentes zijn zo nog een stuk gezonder.

Je hoeft hiervoor geen speciale stoomkoker aan te schaffen, je kan ook gewoon een stoommandje in een normale pan gebruiken.

5: Fruitwater in plaats van sap en frisdrank

Fruitsap en frisdrank zitten bomvol suiker. Ze bevatten ook nog eens veel calorieën, terwijl ze niet verzadigen. Daardoor krijg je gemakkelijk te veel calorieën binnen.

Fruitsap en frisdrank werken overgewicht dan ook in de hand. Daarnaast worden suikerrijke dranken gelinkt aan:

6: Probeer nieuwe recepten uit

Gezond eten is makkelijker als het lekker is. Probeer daarom regelmatig nieuwe gezonde recepten uit. Zo kom je vanzelf recepten tegen die je zo lekker vindt dat je ze telkens opnieuw wilt eten.

Je kan recepten ook zelf gezonder maken door de hoeveelheid groente te verdubbelen. Voeg dan indien gewenst ook wat meer zout en kruiden toe om te voorkomen dat de smaak flauw wordt.

7: Gebruik gezonde oliën

Gebruik gezonde oliën om in te bakken en om je dressings mee te maken. Om te bakken zijn kokosolie, avocado-olie en ghee (geklaarde boter) goede opties.

Voor dressings en andere koude bereidingen kan je olijfolie, lijnzaadolie, walnootolie en druivenpitolie gebruiken.

Deze oliën kan je juist beter vermijden:

  • Zonnebloemolie
  • Maisolie
  • Koolzaadolie

8: Ga op tijd naar bed

Als het gaat om gezondheid, is voeding zeker niet het enige om je op te richten. Andere belangrijke pijlers zijn beweging, ontspanning en slaap.

Een goede nachtrust is op zichzelf al erg belangrijk om je lichaam in goede conditie te houden. Daar komt nog eens bij dat het makkelijker is om gezond te eten als je goed slaapt.

Bij slaapgebrek is onze neiging naar ongezond eten namelijk een stuk groter. We hebben dan sneller trek in chocolade en andere zoetigheid of juist een vette hap zoals patat. En als we vermoeid zijn, zijn we ook nog eens minder goed in het maken van de juiste keuzes.

Zorg dus dat je goed uitgerust bent, zodat goede voedingskeuzes makkelijker zijn.

Om te onthouden

Wij mensen houden van gemak. Maak gezond eten daarom niet te ingewikkeld. Kies voor makkelijke manieren om je eetpatroon gezonder te maken. Bijvoorbeeld met deze 8 tips:

1: Eet vaker eieren voor ontbijt

2: Neem de tijd

3: Kook een grote pan soep

4: Stoom in plaats van kook

5: Fruitwater in plaats van sap en frisdrank

6: Probeer nieuwe recepten uit

7: Gebruik gezonde oliën

8: Ga op tijd naar bed

Bronnen: Petter Fagerberg, Evangelia Charmandari, Christos Diou, Rachel Heimeier, Youla Karavidopoulou, Penio Kassari, Evangelia Koukoula, Irini Lekka, Nicos Maglaveras, Christos Maramis, Ioannis Pagkalos, Vasileios Papapanagiotou, Katerina Riviou, Ioannis Sarafis, Athanasia Tragomalou, Ioannis Ioakimidis, Nutrients, 2021. Tany E Garcidueñas-Fimbres , Indira Paz-Graniel, Stephanie K Nishi, Jordi Salas-Salvadó, Nancy Babio, Nutrients, 2021. Malik VS, Popkin BM, Bray GA, Després JP, Willett WC, Hu FB, Diabetes care, 2010. De Koning L, Malik VS, Kellogg MD, Rimm EB, Willett WC, Hu FB, Circulation, 2012. Malik V, Li Y, Pan A, De Koning L, Schernhammer E, Willett W, Hu F, Circulation, 2019.