Naarmate je ouder wordt, neemt de aanmaak van collageen af. Ons lichaam maakt van nature collageen aan. Echter, na je 25e levensjaar neemt de collageenproductie jaarlijks met 1% af. En daarmee neemt de stevigheid en elasticiteit van je huid ook af. Gelukkig kun je daar iets aan doen. Je kunt zelf het tekort aan collageen aanvullen met collageensupplementen. Zo behoud je jouw mooie, gezonde ‘glow’ uit je jongere jaren.

Collageen is een eiwit dat is opgebouwd uit verschillende aminozuren, waarvan proline, glycine en hydroxyproline de belangrijkste zijn. Je vindt collageen terug in onder andere de huid, botten en het kraakbeen.

Collageen supplement

Collageen kun je uit voeding krijgen. Vooral rund-, varkens en kippenvlees bevatten collageen. Echter, de voeding die we tegenwoordig eten bevat een stuk minder gezonde voedingstoffen als vroeger. Daarnaast vind je de meeste collageen terug in delen die we vrijwel niet eten, zoals botten, pezen, huiden en schubben van vissen. Slecht 5% van de benodigde collageen halen we uit onze dagelijkse voeding, dat is veel te weinig. Daarom kun je het collageentekort aanvullen met collageenpoeder. Dit neem je als supplement in naast je normale gezonde voedingspatroon. Het is namelijk geen vervanging en dus blijft het belangrijk vooral gezond te eten.   

Vitamine C en collageen

Na ons 25e levensjaar neemt de natuurlijke collageenaanmaak in ons lichaam af. Met als gevolg dat de elasticiteit van onze huid minder wordt en we meer fijne lijntjes en rimpels krijgen. Dit is het natuurlijke verouderingsproces. Collageensuppletie kan vanaf dat moment ondersteuning bieden. De huid wordt daardoor meer gehydrateerd en het wordt van binnenuit mooier. Daar kan geen crème tegenop. Het wordt aanbevolen collageenpoeder te combineren met een vitamine C supplement. Vitamine C draagt namelijk bij aan de vorming van collageen om van binnenuit de huid te versterken. Eerder hadden we het namelijk over de verschillende aminozuren waaruit collageen is opgebouwd. Door de aminozuren proline en glycine te combineren, ontstaat hydroxproline. Deze laatste is een belangrijke bouwsteen voor collageen. Om deze omzetting te bewerkstelligen, is vitamine C nodig. Daarom is vitamine C een belangrijke bouwstof van collageen. 

Oorzaken collageentekort

Er zijn diverse oorzaken voor het tekort aan collageen. Zoals eerder genoemd vermindert de natuurlijke aanmaak wanneer je ouder wordt. Maar ook de UV-stralen uit zonlicht beschadigen de huid en collageenvezels in ons bindweefsel. Doordat de collageenvezels hun veerkracht verliezen, ontstaan de eerste lijntjes en rimpels in onze huid. En ben je een roker? Dan heb je meer kans op een tekort aan collageen. Nicotine in tabak breekt namelijk vitamine C af, de bouwstof van collageen. Verder zijn er talloze andere oorzaken in je omgeving die de huidcellen beschadigen. En wellicht sta je er niet eens bij stil, maar het inademen van toxische stoffen kan van invloed zijn op de huid. Bijvoorbeeld de giftige stoffen in bouwmaterialen, schoonmaakmiddelen, haarspray en deodorant. Wees je dus bewust van wat je gebruikt en wat je inademt als je graag een mooie huid wilt hebben.

Dagelijkse inname collageen

Bij het gebruik van collageenpoeder blijft je collageenniveau hoog. Dit zorgt ervoor dat je huid van binnenuit wordt gevoed waardoor je die mooie, gezonde ‘glow’ krijgt. Daarnaast zorgt het voor prachtig vol haar en mooiere nagels. Maar hoeveel collageenpoeder heb je dagelijks nodig en hoe neem je het in? Voeg het toe aan je dagelijkse routine. Aan collageenpoeder zit geen smaak, dus je kunt het door je koffie, thee of smoothie roeren. Of gebruik het in warme gerechten, zoals soep. Neem dagelijks 1 schepje van 10 gram collageenpoeder in. Gebruik daarnaast vitamine C, zodat het gemakkelijker in je lichaam wordt opgenomen. Daarmee behaal je het beste resultaat voor een jong uitziende, stralende huid. 

Kortingscode 

Voor de bezoekers van Consumed hebben we een speciale kortingscode. Gebruik de code CONSUMED15% en ontvang 15% korting op uw bestelling.