Heb je last van zwaar overgewicht en denk je na over een gastric bypass? Dan vraag je je waarschijnlijk af wat je kunt verwachten.
Met een maagverkleining kun je in korte tijd flink wat gewicht verliezen. En hoewel dit misschien aantrekkelijk in de oren klinkt, is een gastric bypass operatie niet voor iedereen geschikt.
Zoals elke operatie heeft het aanzienlijke gezondheidsrisico’s en nadelen.
Overweeg jij een gastric bypass (maagomleiding)? In dit artikel leg ik uit hoe een gastric bypass werkt en wat de nadelen en kosten zijn.
Wat is een gastric bypass operatie?
Een gastric bypass oftewel maagomleiding is de meest uitgevoerde maagverkleinende operatie bij mensen met ernstig overgewicht. Deze operatie valt onder bariatrische chirurgie. Door een chirurgische ingreep in de maag wordt de hoeveelheid voedsel die je kunt eten flik beperkt, wat leidt tot gewichtsverlies.
Of je in aanmerking komt voor een gastric bypass hangt af van een aantal voorwaarden.
Die algemene voorwaarden zijn:
Of je BMI 40 is of hoger
Of je BMI 35 is of hoger en je een ernstig gezondheidsprobleem hebt, zoals ernstige slaapapneu, diabetes type 2 of hoge bloeddruk.
Of je in het verleden de nodige inspanningen gedaan hebt om gewicht te verliezen met een dieet en lichaamsbeweging.
Zelfs wanneer je aan deze algemene voorwaarden voldoet, moet je nog steeds een grondige screening ondergaan om te kijken of je in aanmerking komt voor bariatrische chirurgie.
Een team van gezondheidswerkers – denk dan aan een psycholoog, diëtist en arts – evalueren of een gastric bypass voor jou geschikt is. In deze evaluatie wordt meegenomen of de voordelen van de maagomleiding opwegen tegen de mogelijke risico’s van een gastric bypass operatie.
Ook wordt gekeken of iemand mentaal in staat is om een dergelijke operatie te ondergaan. Iemand met een eetstoornis of ernstige depressie wordt afgeraden om een maagomleiding te doen omdat deze gezondheidsproblemen de risico’s verhogen die gepaard gaan met een operatie.
Wat gebeurt er bij een maagverkleining?
De Roux-en-Y gastric bypass is de meest uitgevoerde bariatrische procedure. De maag wordt opgesplitst in een groter en kleiner gedeelte. Dan wordt het kleine deel van de maag aan elkaar genaaid om een buidel te maken waar weinig voedsel doorheen kan.
De arts maakt het kleine maagzakje los van het grootste deel van de mag en het eerste deel van de dunne darm. Vervolgens wordt dit deel verbonden met een deel van de dunne darm iets verder naar beneden. Hierdoor passeert het voedsel direct van de maag naar het middelste deel van de dunne darm (jejunum). Het omzeilen van dit gedeelte van de darm beperkt de hoeveelheid calorieën en voedingsstoffen die door het lichaam worden opgenomen en valt de patiënt in gewicht af.
De nadelen en risico’s van een gastric bypass operatie
Elke operatie heeft zo zijn voordelen en nadelen. Dit zijn belangrijke overwegingen bij de beslissing om de operatie voort te zetten of niet. Denk nooit te lichtzinnig over een maagomleiding. Hieronder lees je wat de nadelen van een gastric bypass kunnen zijn.
Nadeel #1: mogelijk tekort aan voedingsstoffen
Omdat het voedsel na een maagomleiding snel door het spijsverteringskanaal gaat, lopen patiënten het risico dat hun lichaam onvoldoende voedingstoffen opneemt. Minder calorieën betekent ook dat er minder mineralen en vitamines uit het voedsel worden opgenomen.
Heb je een gastric bypass operatie ondergaan? Dan is het belangrijk dat je elke dag supplementen neemt om deze tekorten aan te vullen. Bespreek met je behandelend arts welke supplementen je het beste kunt nemen.
Nadeel #2: kans op ernstige complicaties
Een gastric bypass is een loodzware operatie en kan tot ernstige complicaties leiden bij 1 tot 5% van de patiënten. Denk dan aan bloedstolsels, infecties, buikvliesontsteking, inwendige darmbreuk, maagzweren en longembolie.
In sommige gevallen moet zelfs meer van de kleine of dikke darm worden verwijderd. Ook de kans op het ontwikkelen van galstenen is bij gastric bypass patiënten een stuk hoger.
Sommige patiënten kunnen ook te maken krijgen met het zogeheten ‘’dumpingsyndroom’. Deze complicatie treedt op wanneer voedsel direct uit de maag in de dunne darm wordt gedumpt zonder te worden verteerd. Dit kan leiden tot misselijkheid, duizeligheid, hartkloppingen en flinke buikkrampen.
Het dumpingsyndroom kan meestal worden verholpen door flinke wijzigingen aan te brengen in je dieet. Wanneer je dergelijke symptomen na een maagverkleining ervaart, dan is het belangrijk om onmiddellijk contact op te nemen met je behandelend arts.
Nadeel #3: overtollige huid
Een gastric bypass operatie kan positieve resultaten op de weegschaal geven, maar je vindt het waarschijnlijk minder leuk wat je in de spiegel ziet. Overtollige huid is iets wat je vaak ziet bij patiënten die een maagverkleining hebben gedaan.
Het is het gevolg van de aanzienlijke hoeveelheid gewicht die iemand heeft verloren. Over het algemeen kun je stellen dat hoe meer iemand afvalt, des te groter de kans is op overtollige huid.
De collageen- en elastinevezels raken beschadigd wanneer de huid voor een lange tijd is uitgerekt. De huid is dan niet elastisch genoeg om zich meteen aan het nieuwe lichaamsgewicht aan te passen. Voor sommige mensen is de aanblik van een losse huid net zo erg als hun vroegere overgewicht.
Overtollige huid kan alleen worden weggehaald middels verschillende operaties. Soms zijn er meerdere operaties nodig, afhankelijk van de hoeveelheid huidweefsel dat door artsen moet worden weggesneden.
Geadviseerd wordt om tenminste 12 maanden na de maagomleiding te wachten met het corrigeren van de losse huid. Dit geeft je huid de kans zich enigszins te herstellen en strakker te worden.
Nadeel #4: terugval na maagverkleining
De kans op terugval na een gastric bypass is altijd aanwezig. Uit een studie onder 782 patiënten die een maagverkleining hebben ondergaan, blijkt dat 50% van de patiënten na 2 jaar weer in gewicht is aangekomen (1). De redenen hiervoor zijn verschillend. Sommige mensen keren weer terug naar hun oude, ongezonde eetgewoonten. Anderen hebben te maken met complicaties waardoor de maagverkleining geen effect heeft.
Om gewichtstoename na een maagverkleining te voorkomen is het van cruciaal belang dat belangrijke levensstijl veranderingen worden doorgevoerd en nageleefd. Slechte eetgewoonten en weinig lichaamsbeweging leiden vroeg of laat tot gewichtstoename. Je maag kan dan weer uitrekken waardoor je meer calorieën binnen krijgt en aankomt in gewicht.
Ervaringen met een gastric bypass
Patiënten brengen gemiddeld 2-5 dagen door in het ziekenhuis na een maagverkleining. Dit kan langer duren als zich complicaties voordoen. Patiënten die de operatie hebben ondergaan ervaren vaak klachten zoals vermoeidheid, misselijkheid, slapeloosheid en braken.
Hoewel het normaal is om na de operatie enig ongemak te ervaren, is het noodzakelijk dat deze klachten onder controle worden gehouden. De behandelend arts zal in overleg beslissen wanneer je klaar bent om het ziekenhuis te verlaten.
Dat een gastric bypass operatie geen magische oplossing voor obesitas, blijkt wel uit de ervaringen die op het internet zijn te lezen.
Een kleine greep uit de reacties die ik zoal tegenkwam:
Ik heb in het verleden een maagverkleining gedaan. Voor een vrouw van 163 centimeter met een gewicht van 130 kilo was ik veel te zwaar. Door ernstige gewrichtsklachten was ik genoodzaakt om af te vallen. Ik wilde voorgoed afscheid nemen van mijn ernstige slaapapneu en ongezonde levensstijl. En dus onderging ik in 5 jaar geleden een gastric bypass. De operatie zelf viel reuze mee, maar de dagen erna had ik het enorm zwaar. Ik voelde me slap, misselijk en kon geen boterham door mijn strot krijgen. Ik leerde al snel om kleine maaltijden te eten. Op advies van mijn arts slikte ik trouw iedere dag extra vitamines en mineralen. Een jaar na de operatie bleek zich een pijnlijke maagzweer te hebben ontwikkeld, wat een tweede operatie vereiste. De pijn was zo ernstig geworden dat ik amper nog kon eten. Ik had het gevoel dat ik doodging. Het was vreselijk. Uiteindelijk werd het gelukkig beter met mijn gezondheid. Mijn gewicht schommelt momenteel rond de 100 kilo. Maar ik heb geleerd dat een maagverkleining geen garantie is voor succes. – Paula
Door de operatie ben ik van 140 kg naar 90 kg gegaan. En dat in 1 jaar tijd! In dat opzicht heb ik geen dag spijt dat ik het gedaan heb. Ja, het was een zware ingreep, maar het heeft mij wel enorm geholpen. De operatie zelf verliep voorspoedig, alleen de complicaties daarna waren een hel. Ernstige maagklachten heb ik maandenlang gehouden. Ik kreeg wel veel complimentjes over mijn nieuwe uiterlijk, daar moest ik aan wennen. Ben ik dankbaar voor deze operatie? Jazeker! Maar het was wel een zware reis en men moet zich realiseren dat deze operatie niet voor iedereen geschikt is. – Johan V.
Gastric bypass kosten
De kosten van een gastric bypass operatie zijn afhankelijk van een aantal factoren, waaronder het ziekenhuis waar je de behandeling ondergaat en of de behandeling (gedeeltelijk) vergoed wordt door je verzekering. Neem altijd contact op met je verzekering om te kijken of je in aanmerking komt voor een financiële dekking van een gastric bypass operatie.
Je kunt er vanuit gaan dat je sowieso een eigen risico hebt van je zorgverzekering. Gastric bypass operatie zelf betalen? Houd in dat geval rekening met een bedrag van tussen de € 8000 en € 12.000.
Op natuurlijke wijze afslanken door lekkere recepten te eten?
Ik heb een boek geschreven met wetenschappelijk onderbouwde tips om af te slanken.
Daarnaast staat het boek vol met eenvoudige recepten die je kunt maken om af te slanken.
De recepten en foto’s zijn samen ontwikkeld met een kok, kok assistent en fotograaf.
De weekmenu’s en recepten zijn zo gemaakt dat je zonder hongergevoel en jojo effect jouw streefgewicht kunt bereiken.
Klik op deze link om meer te ontdekken over mijn Afslank ReceptenBijbel
Referenties https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18392907
Top Dossiers