Voor het aanvragen van een rijbewijs is het niet genoeg dat je het theorie-examen hebt gehaald en bent geslaagd voor het praktijkexamen. Voordat je het felbegeerde roze kaartje in handen hebt en zelfstandig in een auto mag rijden, moet het het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) je gezond verklaren. Dat gaat via een gezondheidsverklaring, waarin je vragen over je gezondheid moet beantwoorden. Doe dat als je net bent begonnen met rijlessen. Soms moet je namelijk nog langs een arts of een rijtest doen bij het CBR.

Waarom een gezondheidsverklaring?

Om in een auto te mogen rijden, moet je lichamelijk en geestelijk gezond zijn. Iedereen die een rijbewijs wil aanvragen, heeft daarom een gezondheidsverklaring nodig. Deze regel je via de website van het CBR. In de gezondheidsverklaring staan vragen over je gezondheid. Dus of je bepaalde ziektes of beperkingen hebt. Het is belangrijk dat je eerlijk antwoord geeft op de vragen. Als je achter het stuur zit, ben je verantwoordelijk voor je eigen veiligheid. Maar ook voor de veiligheid van andere automobilisten, fietsers en voetgangers. Verandert er na het invullen nog iets aan je gezondheid? Geef dat dan door aan het CBR. Anders loop je de kans dat je na je rijexamen een medisch onderzoek moet doen.

Zo regel je het

Je kunt de gezondheidsverklaring invullen via Mijn CBR. Daarvoor heb je wel je DigiD met sms-code nodig. Wil of kun je niet via Mijn CBR de vragenlijst invullen? Of heb je geen DigiD? Dan kun je de verklaring op papier invullen en opsturen. Een gezondheidsverklaring is niet gratis. Het kost een paar tientjes. Als je aanvraag binnen is, bekijkt het CBR of je lichamelijk en geestelijk gezond genoeg bent om een auto te besturen. Gaat het CBR akkoord, dan heb je groen licht voor het aanvragen van je rijbewijs.

Als je een aandoening of beperking hebt

Heb je een probleem met je gezondheid, een ziekte of een beperking? Denk daarbij aan een aandoening als epilepsie, slaapproblemen, ADHD of een beperking als heel slechte ogen. Of slik je medicijnen die van invloed kunnen zijn op je rijvaardigheid en daardoor op je veiligheid en die van anderen? In zulke gevallen vraagt het CBR om een rapport van een medisch specialist.

Wat je ook moet regelen

En dan komt het moment dat je na al die rijlessen en al die stress bent geslaagd voor je rijexamen. Trots haal je je rijbewijs op bij het gemeentehuis en stapt in de auto. Misschien wel in je eigen auto. Heb je daarvoor alles geregeld? Met je gezondheid zit het wel goed. Maar als je nog onervaren bent als chauffeur, zit een ongeluk in het verkeer in een klein hoekje. Zorg dus voor een goede autoverzekering. Wil je niet alleen een goede, maar ook een betaalbare autoverzekering? De kosten van een autoverzekering berekenen kan snel en heel eenvoudig online. Even de prijzen én de voorwaarden van verschillende aanbieders vergelijken, kan je flink wat geld besparen.