Thee is een populaire drank. Dat is niet altijd zo geweest. In de zestiende eeuw maakten de inwoners van Europa voor het eerst kennis met thee. Thee werd in die tijd vanuit Azië naar Europa gebracht met grote zeilschepen. Het was daarom een exclusieve en ook zeer dure drank. Dat is inmiddels wel veranderd. Thee is geheel ingeburgerd in het dagelijks leven. Gemiddeld drinken Nederlanders twee kopjes thee per dag.

Nog niet zo lang geleden waren dat meestal twee kopjes zwarte thee. Zwarte thee was lange tijd de meest verkochte theesoort in Nederland. Ook daar is ondertussen verandering in gekomen. Naast zwarte thee is groene thee, gele thee en witte thee tegenwoordig gewoon in de supermarkt verkrijgbaar. Wie een bijzonder thee wenst te drinken, zoals Oolong of Pu Ehr, kan in speciaalzaken terecht.

Groene thee, een gezonde drank

Vergeleken met frisdrank en vruchtensap is thee een gezonde drank. Als je er geen suiker in doet, bevat het geen calorieën. Daarnaast zijn er specifieke eigenschappen van thee die de gezondheid bevorderen. Vooral groene thee wordt geroemd om zijn antioxidanten die een weerstand verbeterend effect hebben. Daarnaast is wetenschappelijk aangetoond dat iedere dag groene thee drinken de bloeddruk verlaagt en daarmee de kans op een beroerte aanzienlijk verkleint. Dit effect is al te zien bij het drinken van drie koppen thee per dag.

Overigens gelden deze gezondheidsvoordelen net zo goed voor zwarte thee. Van zwarte thee is tevens aangetoond dat het een positief effect heeft op diabetes. In landen waar veel zwarte thee gedronken wordt, komt diabetes aantoonbaar minder vaak voor.

Bovenstaande gezondheidsvoordelen gelden niet voor kruidenthee en voor 'thee' die bestaat uit kruiden of vruchten melanges waar geen echte thee aan te pas is gekomen. Ook rooibos valt in deze categorie. Echte thee wordt gemaakt van de blaadjes van de theeplant, de Camellia Sinensis. Alle andere dranken die onder het kopje 'thee' verkocht worden, zijn geen thee maar infusies. Infusies hebben niet dezelfde gezondheidsbevorderende eigenschappen als groene of zwarte thee.

Groene thee, een heerlijke dorstlesser

Behalve gezond is groene thee ook een smakelijke dorstlesser. Groene thee is te koop in smaken zoals citroen en cranberry. In die gevallen is de groene thee ‘op smaak’ gebracht met bepaalde aroma's. Je ruikt de aroma van deze thee en daarom lijkt hij ook zo te smaken.

Van (afgekoelde) groene thee kun je prima ijsthee maken. Als daarbij erg veel suiker gebruikt wordt, wordt het positieve gezondheidseffect van deze drank dubieus. Dat geldt natuurlijk niet als je suikervrije ijsthee maakt. Dat is even gezond als warme groene thee.

Hoe zet je thee?

In Nederland is het theezakje de meeste populaire manier om thee te zetten, maar je kunt natuurlijk ook thee zetten met losse thee en een thee-ei of een theezeefje. De vraag wat de beste theepot is, is moeilijk te beantwoorden, want dat is afhankelijk van iemands persoonlijke smaak. Wat je in ieder geval niet moet doen, is kokend heet water op de thee gieten. De beste temperatuur is afhankelijk van de gekozen thee. Voor groene thee geldt een ideale temperatuur van 65-80C. Laat de thee voldoende lang trekken, twee minuten is meestal voldoende, en de thee is klaar.