Het is een stokoud argument waarmee ouders hun kinderen nog steeds aansporen om hun groente op te eten: worteltjes zijn goed voor je ogen. Samen met de grap of je ooit een konijn met een bril hebt gezien en de aloude mop over het konijn en de worteltjestaart bij de bakker behoort dit tot een opvoedingstactiek waar je tegenwoordig niet ver mee komt bij kleine kinderen. Die controleren namelijk alles wat ze horen gelijk op internet. En wat blijkt? Het klopt! Worteltjes zijn goed voor je ogen.

Bètacaroteen

Worteltjes bevatten heel veel bètacaroteen, een provitamine die in je lichaam wordt omgezet in vitamine A. Vitamine A in essentieel voor je ogen. Het netvlies van je ogen heet niet voor niets in het Latijn retina. De Latijnse naam van vitamine A is retinol. Bij een tekort aan vitamine A in je voeding  kun je last  krijgen van nachtblindheid: je kunt dan bijna niets meer zien in het schemerdonker. Dat is heel lastig bij autorijden in het donker. In hele ernstige gevallen van vitamine A tekort kun je zelfs helemaal blind worden. Dus ja, worteltjes eten zorgt voor vitamine A en daarom voor een goede gezondheid van je ogen.

Overigens geldt dit ook voor ander groentes waar veel bètacaroteen in zit, zoals andijvie en bloemkool en ook voor fruit zoals sinaasappels, mandarijnen en bananen. In dierlijke producten zoals vlees en zuivel zit geen bètacaroteen, maar wel veel vitamine A. Het zijn dus niet alleen de worteltjes die goed voor je ogen zijn. Naast vitamine A heb je ook anti-oxidanten en omega-3 vetzuren nodig om je ogen in goede conditie te houden. Met een goede voeding kun je de gezondheid van je ogen verbeteren en problemen zelfs voorkomen.

Pas op voor overdosering

Lekker veel worteltjes eten kan zeker geen kwaad, maar wie te veel vitamine A binnenkrijgt, bijvoorbeeld door middel van vitaminepillen, kan door een overdosering van vitamine A last krijgen van vergiftigingsverschijnselen: hoofdpijn, misselijkheid, duizeligheid, vermoeidheid, problemen met huid en skelet en afwijkingen aan de ogen. Teveel vitamine A is dus juist slecht voor je ogen. Pas op met vitaminepillen en supplementen waarin vitamine A zit en hou je altijd aan de aanbevolen doseringen. Of nog beter: eet gewoon gevarieerd. Dan krijg je voldoende vitamine A binnen.

Wees zuinig op je ogen

Behalve door een juiste voeding zijn er nog meer manieren om goed voor je ogen te zorgen. Bescherm je ogen tegen UV licht en draag tijdens zonnige dagen een goede zonnebril. Stop met roken. Draag een speciale beschermende bril als je gaat klussen in huis of als je vuurwerk afsteekt. Als je graag oogschaduw gebruikt, kies dan voor een oogschaduw van goede kwaliteit. Oogschaduw van slechte kwaliteit kan namelijk irritatie van de ogen veroorzaken. 

Sommige mensen hebben gevoelige ogen. Vooral als je lenzen draagt, is het belangrijk om goed voor je ogen te zorgen. Wie last heeft van droge ogen of juist van tranende ogen doet er goed aan om een bezoekje aan de huisarts te plannen. In veel gevallen zijn de problemen van tijdelijke aard en hebben ze een duidelijke oorzaak, zoals hooikoorts. In sommige gevallen zijn oogklachten echter de voorbode van een oogziekte. Hoe eerder je daarmee naar een specialist gaat, hoe meer kans je hebt dat er in een vroeg stadium kan worden ingegrepen.