Ouder worden, andere eetgewoontes en medicijngebruik kunnen zorgen voor gebitsproblemen. Veel ouderen kiezen bij ernstige gebitsproblemen voor een kunstgebit. Want we willen toch allemaal die stralende lach met mooie tanden? Ongeacht de leeftijd. Maar hoe wordt een kunstgebit vergoed?

Een mooie glimlach zorgt voor meer zelfvertrouwen. Daarom is het belangrijk om goed voor je gebit te zorgen. Behandelingen aan het gebit staan in de top 3 van zorgkosten. Een tandartsbehandeling is dan ook erg kostbaar.

Vergoeding vanuit de basisverzekering

De basisverzekering dekt 75% van de kosten voor het plaatsen van een kunstgebit. Wel geldt het verplichte eigen risico. De andere 25% moet je in de meeste gevallen zelf bijdragen. De gemiddelde kosten van een kunstgebit in de vorm van een volledige gebitsprothese liggen tussen de € 900,- en € 1350,-. Bij een kunstgebit op implantaten moet je denken aan kosten vanaf € 2000,-. In deze kosten zijn het trekken van tanden en kiezen (tandextractie) niet meegenomen. Een tandextractie wordt alleen vanuit de basisverzekering vergoed als het wordt uitgevoerd door een kaakchirurg. In andere gevallen betaal je de kosten zelf. Sommige zorgverzekeraars geven een extra dekking voor het vergoeden van een kunstgebit. Vraag dus bij je eigen zorgverzekeraar na hoeveel je precies vergoed krijgt.

Financieren van een nieuw gebit

Door bijvoorbeeld tandbederf of slijtage kan het pijn doen om de eigen tanden en kiezen te gebruiken. Een kunstgebit is dan een ware opluchting. De kosten die hierbij komen kijken, niet. Gelukkig zijn er een aantal manieren om je nieuwe gebit te financieren. Denk vooraf goed na over welke financiering goed bij je eigen situatie past.

  1. Aanvullende verzekering / tandartsverzekering

Alleen met een aanvullende- of tandartsverzekering heb je recht op meer vergoeding. Ben je alleen basis verzekerd? Houd dan rekening met hogere kosten. Het is vaak niet mogelijk om tussentijds een tandartsverzekering af te sluiten: dit kan pas tegen het einde van het jaar. Helaas dekt ook een aanvullende- of tandartsverzekering niet alles. Vraag dus goed naar de voorwaarden.

  1. Persoonlijke lening

Heb je geen aanvullende- of tandartsverzekering kunnen afsluiten? Dan is een persoonlijke lening een goed alternatief. Je kunt een persoonlijke lening aangaan bij vrienden, kennissen of familie. Kunnen zij je hier niet bij helpen? Het leenbedrag ontvang je in één keer op je rekening. Je betaalt hiervoor een vaste rente. De kosten hangen af van de hoogte van het leenbedrag en de afgesproken looptijd. Het voordeel van een persoonlijke lening is dat je dit bedrag, naast een nieuw gebit, ook kunt inzetten voor een nieuwe inrichting, verbouwing of een kleine plastische ingreep.

  1. Doorlopend krediet

Als je van te voren nog niet precies weet hoeveel je nieuwe gebit gaat kosten, dan is een doorlopend krediet een oplossing. Het is een flexibele lening. Wanneer je al een bedrag van de lening hebt afgelost, kun je dit opnieuw lenen tot aan de vooraf afgesproken kredietlimiet. De rente en looptijd zijn variabel, waardoor deze lening maximaal 15 jaar door kan lopen.