Tinnitus of oorsuizen is een vaak voorkomende vorm van gehoorschade. In Nederland hebben ongeveer 2 miljoen mensen hier in meer of mindere mate last van. Bij tinnitus hoor je geluiden die niet van buiten komen, maar die spontaan ontstaan in je eigen hersenen. Deze geluiden ontstaat als de trilharen in het binnenoor beschadigd raken door (langdurige) blootstelling aan hard geluid (meer dan 80 decibel) of als gevolg van slijtage bij het ouder worden.

Beschadigde trilharen geven geen of een verkeerd signaal door aan de hersenen. Als de beschadigde trilharen geen signaal meer doorgeven, is het gevolg dat je minder goed kan horen. In sommige gevallen geven de beschadigde trilharen verkeerde informatie door aan hersenen, waardoor een geluid dat er niet echt is, toch door de hersenen gehoord wordt. Meestal gaat het om een hoge piep of een soort ruis, maar in sommige gevallen kan er sprake zijn van andere geluiden zoals brommen of bonken.

Hoe kun je tinnitus voorkomen ?

Het voorkomen van tinnitus en andere gehoorschade kan op verschillende manieren. Het belangrijkste is dat je jezelf beschermt tegen hard geluid. Gebruik daarom altijd een vorm van gehoorbescherming, zoals oordoppen of oorkappen, als je in een situatie komt waar het geluid harder dan 80 decibel is. Te denken valt aan bijvoorbeeld harde muziek tijdens concerten of festivals, maar ook aan lawaai tijdens het motorrijden of tijdens het werk. Als je niet zeker weet of er sprake is van te hard geluid, kun je het beste het geluidsniveau zelf meten. Je kunt tegenwoordig met een app op je telefoon heel eenvoudig de hoeveelheid decibel in de omgeving vaststellen.

Als je thuis naar muziek wilt luisteren, gebruik dan bij voorkeur een koptelefoon die goed aansluit en die de functie active noise cancelling heeft. Active noise cancelling is een systeem waarmee je jezelf volledig kunt afsluiten van omgevingsgeluiden. Hierdoor heb je geen last meer van de geluiden om je heen, zodat je het volume van de muziek lager kunt zetten. Pas echter op wanneer je met een active noise cancelling koptelefoon op straat loopt of op de fiets zit. Dat kan gevaarlijk zijn, omdat je, als je helemaal niets van buitenaf hoort, ook niet gewaarschuwd kunt worden als er iets aan de hand is. Een alternatief hiervoor is om een volumebegrenzer in te stellen op je mp3-speler of smartphone, waardoor je het volume nooit te hoog kunt zetten.

Wat kun je doen als je tinnitus hebt?

Als je na afloop van een concert of een andere situatie met veel lawaai ineens een harde piep in je hoofd hoort, is er wellicht sprake van acute tinnitus. Ga dan direct naar de huisarts. Eventueel zal de huisarts je doorverwijzen naar een KNO arts voor verdere behandeling.

Tot voor kort waren er geen goede behandelingen voor chronische gevallen van tinnitus. Het advies was om er maar mee te leren leven. Daar is sinds dit jaar verandering in gekomen. Aan de Universiteit van Maastricht is een nieuwe cognitieve gedragstherapie ontwikkeld die zo succesvol is gebleken dat deze therapie niet alleen in het basispakket van de zorgverzekering is opgenomen, maar ook beschouwd wordt als de standaard behandeling van tinnitus volgens de Europese behandelingsrichtlijn.