Ben jij vaak moe? Je bent zeker niet de enige. Het is volkomen normaal om jezelf af en toe moe te voelen. Zeker als je een drukke agenda hebt. Maar als je jezelf regelmatig halverwege de dag al moe voelt, is het belangrijk om kritisch te kijken naar wat de oorzaak kan zijn.

In dit artikel bespreken we verschillende mogelijke oorzaken van vermoeidheid en geven we je tips om je vermoeidheid te verslaan.

1: Zorg voor een goede nachtrust

Laten we maar beginnen met de meest voor de hand liggende oorzaak van vermoeidheid: onvoldoende slaap. Zorg ervoor dat je iedere nacht zo’n 8 uur slaapt. Bij welke hoeveelheid slaap je jezelf echt optimaal voelt, kan verschillen. Sommige mensen zijn na 7 uur helemaal fit, anderen hebben juist net iets meer dan 8 uur nodig.

Houd zoveel mogelijk een vast slaapritme aan, ook in het weekend.

2: Een optimale melatonineproductie

Voldoende slapen is soms makkelijker gezegd dan gedaan. Lukt het jou ook vaak niet om in slaap te komen? Of word je ’s nachts vaak wakker? Dan kan het zijn dat je melatonineproductie niet helemaal in orde is. Melatonine is het belangrijkste slaaphormoon.

Je kan je melatonineaanmaak ondersteunen door:

  • Overdag naar buiten te gaan en van het zonlicht te genieten.
  • Twee uur voordat je naar bed gaat felle lichten te vermijden. Dit geldt voor verlichting, maar ook voor beeldschermen. Dim deze en gebruik eventueel een app om het blauwe licht te filteren.
  • In een zo donker mogelijke kamer te slapen. Verduisterende gordijnen zijn zeker het geld waard. Een slaapmaskertje is ook een optie.
  • Stress zoveel mogelijk te beperken en voldoende te ontspannen. (bron: puurfiguur.nl)

3: Beperk stress en ontspan voldoende

Bij gezonder leven denken we al snel aan gezond eten. Dit is zeker ontzettend belangrijk, maar de hoeveelheid stress die je ervaart kan van even groot belang zijn. Stress verzwakt je immuunsysteem, vergroot het risico op allerlei ziektes en kan je lichaam letterlijk uitputten.

Als je jezelf vaak moe voelt, zou het dus goed kunnen zijn dat je te veel stress ervaart en dat je te weinig ontspant.

Ga voor jezelf na welke zaken jou stress opleveren. Kan je deze zaken veranderen? Zo ja, doe dit dan. Zo nee, zoek dan een manier om er beter mee om te gaan zodat ze minder stress veroorzaken. Soms is alleen accepteren en je manier van denken veranderen al voldoende.

Zorg er daarnaast voor dat je voldoende ontspant. Bijvoorbeeld door:

  • Een paar minuten diep en langzaam adem te halen terwijl je je lichaam ontspant
  • Te sporten, wandelen of fietsen
  • Tijd te besteden aan je hobby
  • Tijd met geliefden door te brengen
  • Het gebruik van je telefoon en social media te beperken

4: Zorg voor voldoende voedingsstoffen

Als je lichaam voedingsstoffen tekortkomt kan dit ervoor zorgen dat je jezelf moe of zelfs uitgeput voelt. Enkele veel voorkomende tekorten die kunnen leiden tot vermoeidheid zijn een tekort aan:

Vermoed je een tekort te hebben? Laat dit dan testen om er zeker van te zijn.

5: Houd je bloedsuikerspiegel stabiel

Als we suiker en andere geraffineerde koolhydraten eten, zorgt dit voor een piek in onze bloedsuikerspiegel. Het gevolg is een verhoogde aanmaak van insuline waarna je bloedsuikerspiegel weer daalt. Dit proces kan ervoor zorgen dat je jezelf moe en suf voelt. En vaak krijg je hierdoor zin om opnieuw suiker of simpele koolhydraten te eten, wat tot een vicieuze cirkel kan leiden.

Het beperken van suiker en andere geraffineerde koolhydraten kan je daarom enorm helpen om jezelf energieker te voelen. Vermijd al het suikerrijke eten en drinken en witmeelproducten. Wees daarnaast ook voorzichtig met witte rijst en aardappelen.

Kort samengevat

Als je jezelf vaak moe voelt kan dit verschillende oorzaken hebben. Misschien slaap je gewoon te weinig, maar het kan ook zijn dat je te veel stress ervaart, dat je voedingsstoffen tekortkomt of dat je te veel suiker eet.

Zorg voor:

  • Een optimale melatonineproductie
  • Voldoende slaap en een vast slaapritme
  • Voldoende ontspanning
  • Minder stress
  • Voldoende voedingsstoffen
  • Een stabiele bloedsuikerspiegel

Bronnen: Steven W Lockley, George C Brainard, Charles A Czeisler, The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, 2003. Suzanne C Segerstrom, Gregory E Miller, Psychol Bull, 2004.