Misschien begin je je steeds vaker af te vragen of je nog wel zo scherp ziet als voorheen. Dat is helemaal niet gek: je zicht gaat namelijk geleidelijk achteruit, maar dit heb je lang niet altijd door. De gezondheid van je ogen is erg belangrijk. Daarom is het goed om symptomen in de gaten te houden die jou vertellen of het tijd is voor een bril. In dit artikel lees je over de symptomen die je vertellen dat je een bril nodig hebt, wat je kunt doen als je deze klachten herkent en wat verziendheid en bijziendheid betekenen.

Deze symptomen vertellen jou dat je een bril nodig hebt

Het zelf vaststellen van de scherpte van je zicht is best lastig. Hierdoor weet je niet zeker of het voor jou handig is om over te stappen naar een bril. Toch is er een aantal symptomen die aantoont dat een bril voor jou een corrigerende oplossing kan zijn:

  • Je zicht wordt waziger: voor de meeste mensen is dit een belangrijke reden om hun ogen op te laten meten. Wazig zien is namelijk erg vervelend en kan ook gevaarlijk zijn, bijvoorbeeld in het verkeer. Het niet goed kunnen lezen van de prijskaartjes in de supermarkt of het niet herkennen van mensen op straat zijn enkele voorbeelden die kunnen optreden bij wazig zicht. 
  • Lezen wordt steeds lastiger: of het nu van veraf of van dichtbij is, leesproblemen kunnen duiden op het achteruitgaan van je ogen. Het slecht kunnen lezen wordt daarnaast versterkt als je je bevindt in een gematigd verlichte ruimte. Je zult vaak merken dat je in deze situaties je zicht probeert te corrigeren met een andere lichaamshouding, maar dit is helaas niet de juiste aanpak.
  • Je hebt last van (onverklaarbare) hoofdpijn: op het moment dat je ogen een afwijking hebben, moeten jouw ogen meer inspanning leveren om scherp te kunnen zien. Vaak leidt deze inspanning tot hoofdpijn of vermoeide ogen. Het knijpen met je ogen om een scherper beeld te krijgen is een bijbehorend symptoom.

Wat te doen als je de klachten herkent?

Herken je één of meer van de bovenstaande symptomen bij jezelf? Dan is het belangrijk om snel actie te ondernemen. Het maken van een vrijblijvende afspraak voor een oogmeting is een goede eerste stap. Tijdens deze oogmeting controleert de opticien de gezondheid van je ogen en kijkt hij of zij  of er sprake is van een oogafwijking . Ook wordt vastgesteld of je ogen nog goed samenwerken. Aan de hand van jouw meetgegevens kun je kijken welke oplossing voor jou passend is om weer zo snel mogelijk scherp te kunnen zien.

Verziendheid of bijziendheid?

Er zijn verschillende soorten refractieafwijkingen die ervoor kunnen zorgen dat jij niet optimaal ziet. Het oog heeft dan niet het aanpassingsvermogen om beeld scherp genoeg op je netvlies te projecteren. De meest bekende refractieafwijkingen zijn bijziendheid en verziendheid:

  • Als je last hebt van bijziendheid zie je van dichtbij scherp, echter kun je het beeld in de verte maar moeilijk scherp krijgen. Deze refractieafwijking kun je verhelpen met een bril die een minsterkte heeft. De hoogte van de sterkte geeft aan in welke mate je ogen gecorrigeerd moeten worden.
  • Bij verziendheid kun je dingen van dichtbij niet scherp zien. Deze refractieafwijking valt te corrigeren met een bril die een plussterkte heeft. De sterkte van de glazen is hoger naarmate je een grotere afwijking hebt.