Eind 2019 liep een aantal mensen in de Chinese stad Wuhan een longontsteking op door een infectie met een nieuwe variant van het coronavirus. Nu het coronavirus snel om zich heen grijpt en inmiddels ook in Europa besmettingsgevallen bekend zijn, geldt in Nederland het hoogste niveau van waakzaamheid. Maar wat houdt dit in en waar moeten we op letten?
Wat is het coronavirus?
Coronavirussen komen regelmatig voor en veroorzaken problemen aan de luchtwegen. We kregen eerder al te maken met twee andere versies van het coronavirus: MERS en SARS. In China dook onlangs een nieuwe vorm van het coronavirus op. Er is nog weinig over bekend, dus voorzichtigheid is geboden. Vergeleken met de cijfers van het griepvirus, lijkt de ziekte niet gevaarlijker dan dat te zijn. Slachtoffers bij wie het virus hun leven eiste, waren al kwetsbaar door hart- en longproblemen.
Symptomen van het coronavirus
Het coronavirus richt zich op de longen. Bij besmetting krijg je als het ware een virale longontsteking. Het lijkt op een griepje en kenmerkt zich door koorts, hoesten, verkoudheid en kortademigheid. Na 2 dagen tot 2 weken na besmetting treden deze klachten op. Wanneer je niet in een besmet gebied bent geweest, is de kans klein dat je besmet bent en heb je waarschijnlijk gewoon een griepje. Er is nog geen antivirale behandeling voor de infectie ontwikkeld, dus op dit moment kunnen alleen de symptomen worden behandeld.
Hoe gaan we in Nederland om met het coronavirus?
De genetische samenstelling van het coronavirus is door de Chinese gezondheidsinstanties in kaart gebracht. Aan de hand daarvan kunnen artsen wereldwijd testen of iemand het virus bij zich draagt. In Nederland wordt door huisartsen volgens specifieke richtlijnen gewerkt. Zodra een patiënt met de symptomen van het coronavirus naar de huisartsenpost belt, wordt gevraagd of hij of zij in een besmet gebied is geweest. De besmette gebieden worden goed in de gaten gehouden, want het virus breidt zich steeds verder uit. Het is van belang de patiënt te isoleren om verdere verspreiding te voorkomen. Dit kan thuis of in een isolatiekamer in het ziekenhuis. De GGD gaat bij verdenking direct op huisbezoek en neemt een bloedafname af om te testen op het virus. Ook wordt onderzocht met wie de patiënt contact heeft gehad vanaf het moment dat de symptomen ontstonden, een zogenoemd ringcontactonderzoek.
Tot nu toe is er nog geen besmetting in Nederland, maar de kans is reëel dat deze er wel komt. Instanties als GGD, RIVM en huisartsen bereiden zich goed voor op de komst van het virus.
Besmetting met het coronavirus voorkomen
Het coronavirus verspreidt zich via druppeltjes door de lucht wanneer een besmet persoon hoest of niest. Wanneer je deze druppeltjes inademt of bijvoorbeeld via je handen in je mond, neus of ogen krijgt, kun je besmet raken met het virus. Dat wil je natuurlijk voorkomen. Was daarom regelmatig je handen met water en zeep en verklein de kans op besmetting. Wat kun je er verder aan doen om jezelf te beschermen tegen het coronavirus? Volg deze tips van het RIVM:
- Zorg dat je een reinigende handgel bij de hand hebt en gebruik deze regelmatig.
- Was je handen voor het eten.
- Vermijd het schudden van handen en het kussen van wangen.
- Desinfecteer regelmatig gebruikte oppervlakten en apparaten die je gebruikt, zoals je mobiele telefoon en toetsenbord (zeker bij wisselende flexplekken op kantoor).
- Wees voorzichtig met het aanraken van voorwerpen in openbare ruimten en vervolgens het aanraken van je gezicht. Je loopt het virus op door met je geïnfecteerde handen je mond, neus of ogen aan te raken.
- Eet geen snacks uit gezamenlijke bakjes waar anderen met hun handen in zijn geweest.
- Zorg dat je papieren zakdoekjes bij de hand hebt, bedek je neus en mond als je hoest of niest en gooi het zakdoekje in de prullenbak.
Top Dossiers