Internet valt niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven, zo ook als het gaat om gezondheidszorg. Heb je ineens last van steken in je buik? Voel je een druk op je borst? Je wilt zo snel mogelijk weten wat er aan de hand is. Vaak ga je dan op zoek naar antwoorden op het internet, oftewel ‘zelfdiagnose’. Online is veel te vinden over allerlei symptomen en ziekten. En hoewel het internet een schat aan informatie biedt, brengt het zelf diagnosticeren een aantal belangrijke voor- en nadelen met zich mee.

Met een supersnel glasvezel internet abonnement heb je toegang tot een breed scala aan gezondheid gerelateerde informatie. Websites, forums en medische bronnen bieden informatie over symptomen, ziekten en behandelingsmogelijkheden. Het stelt je in staat om meer te leren over de symptomen die je ervaart voordat je een arts raadpleegt. Het liefst maak je tijdens je zoektocht gebruik van sneller internet en een betrouwbare verbinding. Glasvezel geeft daarin minder stress dan een trage internetverbinding. Een betere optie dus voor je gezondheid.

Voordelen van zelfdiagnose

Naast dat je meer leert over de symptomen die je ervaart voordat je een arts raadpleegt, kan zelfdiagnose ook bijdragen aan bewustwording over gezondheidsproblemen. Door onderzoek te doen naar symptomen, ben je simpelweg beter geïnformeerd over mogelijke aandoeningen. Hierdoor kun je gerichter vragen stellen aan een medisch professional tijdens een consult. Ook zorgt de kennis die je hebt over mogelijke aandoeningen ervoor dat je jezelf meer betrokken voelt bij je eigen gezondheidszorg. Met als resultaat het verbeteren van de communicatie tussen jou en de zorgverlener en je kunt daardoor actief deelnemen aan je eigen behandelplan. Dit geeft je meer regie.  

Nadelen zelfdiagnose

Helaas is niet alle informatie die je op het internet kunt vinden altijd even accuraat of actueel. Zelfdiagnose op basis van foutieve informatie kan ertoe leiden dat je zelf de verkeerde conclusie trekt over je eigen gezondheid. Dit kan resulteren tot stress, onnodige angst en eventueel een verkeerd pad naar behandeling. De diepgaande kennis van medische professionals ontbreekt vaak online. Doordat je zelf symptomen interpreteert zonder medische kennis en professionele begeleiding kun je verkeerde conclusies trekken. Daarnaast kun je belangrijke details missen. Soms leidt zelfdiagnose zelfs tot overmatige angst voor ernstige aandoeningen. Dit kan aanzetten tot zelfmedicatie zonder het juiste medische toezicht, wat een gevaar kan zijn voor de eigen gezondheid.

Medicijnen online bestellen

Bij steeds meer apotheken is het mogelijk om digitaal medicijnen te bestellen. Hier komt wel altijd een arts bij aan te pas. Het online bestellen van medicatie bij een apotheek is vooral handig voor mensen die afhankelijk zijn van medicatie en deze op langdurige basis slikken. Een herhaalrecept is digitaal zo geregeld. Je geeft online aan dat je nieuwe medicatie nodig hebt, de aanvraag wordt door je eigen arts ontvangen. Deze geeft goedkeuring waarna de medicatie besteld kan worden. Vervolgens ontvang je per mail of sms een bericht dat de medicatie klaar ligt om op te halen.

Raadpleeg altijd een arts na zelfdiagnose

Online zelfdiagnose kan een waardevol startpunt zijn als je meer wilt weten over je gezondheidssymptomen. Het is echter cruciaal om altijd een arts te raadplegen voor professioneel medisch advies en niet blind te vertrouwen op het internet. Een gekwalificeerde zorgverlener kan een nauwkeurige diagnose stellen en een gepaste behandeling adviseren. Het internet kan een bron van informatie zijn, maar het mag nooit de rol van een medisch professional vervangen als het gaat om het diagnosticeren en behandelen van gezondheidsproblemen.