Magnesium is een natuurlijke stof die vaak ook als supplement genomen wordt. Dit mineraal zorgt voor de vorming van onze botten en spieren. Een goede werking van spieren is belangrijk voor ons lichaam en hier is een goede dagelijkse dosis aan magnesium voor nodig. Ons lichaam neemt magnesium op aan het eind van de dunne darm. Daardoor kost de opname van magnesium enkele uren nadat je het via voeding of via een supplement binnenkrijgt.

Wat is magnesium?

Bij magnesium spreken we van een mineraal dat ons lichaam nodig heeft om gezond te blijven. Van nature zit magnesium in voeding zoals groente, granen, vis, noten, melkproducten en vlees. Als je een gevarieerd dieet aanhoudt dan is de kans groot dat je in ieder geval al voldoende van dit mineraal binnenkrijgt. Je hebt, afhankelijk van jouw leeftijd tussen de 150 milligram en 350 milligram magnesium per dag nodig. Voor volwassen mannen ligt dit op 350 milligram per dag, voor vrouwen gemiddeld 300 milligram. Kinderen hebben voldoende aan 80-280 milligram magnesium per dag.

De meeste mensen krijgen via voeding ongeveer 60% van hun dagelijkse benodigde hoeveelheid magnesium binnen. Daarom kiezen veel mensen ervoor om elke dag ook een magnesiumsupplement te nemen. Dit helpt om de inname aan magnesium te verhogen. Het is volledig afhankelijk van de soort supplementen die je koopt hoe vaak je dit moet nemen. Een magnesiumpil van 400mg kan bijvoorbeeld elke twee dagen genomen worden.

Magnesium in producten

In veel producten zit van nature al magnesium. Uiteraard bevat het ene product meer magnesium dan het andere product. Indien je vermoed dat je een magnesium tekort hebt dan kan je twee dingen doen. Of je neemt extra magnesium supplementen of je eet meer producten met veel magnesium. Ben jij benieuwd welke producten van nature veel magnesium bevatten? Bekijk deze lijst met producten waar veel magnesium in zit.

De voor- en nadelen van magnesium

Magnesium heeft, net als veel andere mineralen, diverse voor- en nadelen. Uiteindelijk wil je zeker zijn dat je elke dag binnen de aanbevolen hoeveelheid blijft. Een tekort of juist een te hoge inname aan magnesium kan problemen voor de gezondheid opleveren die je vooral gedurende de dag zult opmerken.

Voordelen van magnesium

 • Je voelt je minder vermoeid: wanneer je voldoende magnesium per dag binnenkrijgt, zul jij je een stuk minder moe voelen. Je hebt gedurende de dag een energieker gevoel en dit zal ook de hele dag aanhouden.
 • Je valt sneller in slaap: het innemen van een magnesiumsupplement kan bijdragen aan een betere nachtrust doordat je sneller in slaap valt. Mensen die elke dag een magnesiumsupplement voor het slapen innemen geven aan dat zij vaak al binnen een uur na inname in slaap vallen.
 • Je slaapt vaster: gebruikers van magnesiumsupplementen geven aan vaster te slapen wanneer zij dit supplement voor het slapengaan innemen.
 • Je hebt minder vaak last van spierpijn: doordat magnesium bijdraagt aan betere spieren, zul je merken dat je minder snel spierpijn hebt als je voldoende magnesium per dag binnenkrijgt. Dit kan vooral helpen wanneer je na lange tijd weer eens gaat sporten.
 • Je hebt ook minder kans op kramp: kramp kan ontzettend vervelend zijn en wanneer kramp vaak voorkomt dan kan dit een signaal zijn dat jouw lichaam op dit moment te weinig magnesium binnenkrijgt. Het is dan ook essentieel om op dat moment jouw dagelijkse inname aan magnesium te verhogen. Je zult dan merken dat je aanzienlijk minder vaak of zelfs helemaal geen kramp meer ervaart.

Nadelen van magnesium

 • Last van diarree: mensen die een overschot aan magnesium binnenkrijgen geven aan dat zij aanzienlijk vaker last hebben van diarree. Dit komt door de verminderde opname van vocht in de darmen waardoor de ontlasting ook meer vocht zal bevatten. Dit is vervelend, want dit houdt onder andere in dat jouw lichaam niet alle stoffen uit de voeding opneemt die het zou kunnen opnemen.
 • Je voelt je minder energiek: wanneer je voldoende magnesium binnen krijgt dan draagt dit bij aan een energieker gevoel. Maar als je te veel magnesium binnenkrijgt dan kan dit juist een tegenovergesteld gevoel creëren. Dit wordt ook ervaren wanneer je magnesiumsupplementen gedurende de dag inneemt. Het is daarom aan te raden om de supplementen altijd voor het slapen in te nemen en in de gaten te houden dat de dagelijkse inname van voeding en supplementen niet tot een overschot leidt.

Magnesium gebruiken

Het gebruik van magnesium is aan te raden aan mensen die het gevoel hebben dat zij niet voldoende magnesium per dag binnenkrijgen. Dit kun je onder andere merken doordat je minder energiek bent, maar het kan ook voorkomen dat je vaak last hebt van kramp. Beiden kunnen een indicatie zijn dat jouw lichaam dagelijks onvoldoende magnesium binnenkrijgt. Het nemen van magnesiumsupplementen kan op dat moment een goede aanvulling zijn op een normaal voedingspatroon.

Je dient er wel altijd rekening mee te houden dat jij gedurende de dag ook voeding binnenkrijgt die magnesium bevat. Daardoor kunnen supplementen al snel tot een overschot aan magnesium leiden. Om dit te voorkomen, is het slim om supplementen die 100mg magnesium bevatten aan te schaffen. Zo kun je testen hoeveel magnesium jij ongeveer per dag nodig hebt om goed te blijven functioneren en ook energiek te blijven. Eventueel kun je dan twee supplementen per dag nemen om tot 200mg extra aan jouw voedingspatroon toe te voegen.

De dosering van magnesium

We houden bij de dagelijkse dosering rekening met de hoeveelheid die men gemiddeld uit voeding krijgt en hoeveel je dan vervolgens als supplement zou moeten nemen om dit aan te vullen. Hierbij gebruiken we het gemiddelde dat Nederlanders ongeveer 60% van hun benodigde magnesium uit voeding binnenkrijgen. De dagelijkse dosering van magnesium is als volgt opgebouwd:

Voor mannen:

Dagelijkse inname (in mg)

Als supplement (in mg)

9-13 jaar

280

100

14-17 jaar

350

150

18 jaar en ouder

350

150

Voor vrouwen:

Dagelijkse inname (in mg)

Als supplement (in mg)

9-13 jaar

280

100

14-17 jaar

280

100

18 jaar en ouder

300

100

Voor kinderen:

Dagelijkse inname (in mg)

Als supplement (in mg)

6-11 maanden

80

0

1-2 jaar

85

0

2-5 jaar

120

0

6-9 jaar

200

max. 100


Deze dagelijkse innames zijn voortgekomen uit onderzoek van de Gezondheidsraad.

Het effect van magnesium

Op ieder moment vinden er allerlei biologische reacties plaats in ons lichaam. En die biologische reacties worden onder andere aangedreven door de vitaminen en mineralen die wij binnenkrijgen. Magnesium is een van de mineralen die hier een grote invloed op heeft. Zo staat het aan de basis van het creëren van de eiwitten in ons lichaam en het aanmaken van nieuwe cellen. Het heeft daarnaast een sterke invloed op de processen met betrekking tot ons concentratievermogen en ons geheugen.

Andere effecten van magnesium zijn:

 • Het versterken van de processen met betrekking tot het functioneren en in leven houden van cellen
 • Vormen van onze botten en tanden
 • Het verhogen van de weerstand tegen onder andere spanning en stress
 • Het juist laten functioneren van onze spieren
 • Maar ook het ontspannen van de spieren en zenuwen

De mogelijke bijwerkingen van magnesium

Zoals je eerder in dit artikel hebt kunnen lezen, zitten er een aantal nadelen verbonden aan het nemen van magnesium. Dit noemen we ook wel de bijwerkingen. Binnen de bijwerkingen van magnesium wordt specifiek gekeken wat er gebeurt als jij dagelijks te veel magnesium inneemt. Er kan dan het volgende met jou gebeuren:

 • Je bent veel minder energiek - je hebt bijvoorbeeld veel meer uren slaap nodig gedurende de nacht. Ondanks dat je vaster slaapt, kan een verhoogde inname van magnesium voor een sterker gevoel van ontspanning zorgen. Je slaapt daardoor langer.
 • Je wordt vaak moe wakker - een overschot aan magnesium kan er naast een langere nachtrust toe leiden dat je ook veel minder energiek wakker wordt. Dit is een direct gevolg van een te lange nachtrust. Je kunt tenslotte ook te veel slapen en dit leidt juist tot een moe gevoel.
 • In de ochtend heb je moeite met te ontspannen spieren - als je te veel magnesium neemt dan kunnen de spieren in de ochtend nog te ontspannen aanvoelen. Het geeft dan een raar gevoel als je wakker wordt, want het voelt net alsof jij de spieren niet hoeft te bewegen. Je komt hierdoor ook lastiger jouw bed uit.

Magnesium kopen

Magnesium is op verschillende plaatsen beschikbaar en het hangt net af van jouw dagelijks benodigde dosering waar jij dit het beste kunt aanschaffen. De meeste doseringen zijn gewoon online verkrijgbaar, maar je kunt magnesium ook bij jouw lokale drogist of apotheek aanschaffen. Je hebt geen recept nodig om magnesiumsupplementen te kopen, deze zijn in Nederland vrij verkrijgbaar.