Er is geen betere tijd om te kiezen voor gezonde voeding dan tijdens je zwangerschap. Uiteraard is het belangrijk om altijd gezonde keuzes te maken, ook voordat je zwanger raakt. Maar tijdens je zwangerschap ben je niet alleen verantwoordelijk voor de gezondheid van je eigen lichaam, maar heb je ook nog de taak om je baby gezond te laten groeien.

Gezonde voeding is cruciaal tijdens elk stadium van de foetale ontwikkeling, alles wat jij eet, eet jouw baby ook. Belangrijk is om zoveel mogelijk bewerkte voeding te vermijden en te kiezen voor veel groente, gezonde vetten, en goede bronnen van eiwitten.

In dit artikel geef ik je 8 soorten voeding die erg gezond zijn voor jou en je baby en onmisbaar voor tijdens je zwangerschap.

1. Avocado

Avocado bevat minstens 20 essentiële voedingstoffen, waaronder B vitaminen, vitamine K, vitamine E, kalium en foliumzuur. Daarnaast is een avocado één van de beste bronnen van gezonde vetten.

Een avocado bevat tevens veel vezels. Ongeveer 4,6 gram per halve avocado. Vezels zijn erg belangrijk voor je spijsvertering. Tijdens je zwangerschap kun je last krijgen van verstopping, dus dan is een avocado zeker aan te raden.

2. Biologische vrije uitloop eieren

Eieren zijn een goede bron van eiwitten, gezonde vetten en bevatten veel essentiële voedingsstoffen.

Eieren zijn een goede bron van choline. Choline is een essentiële voedingsstof voor zwangere vrouwen omdat het een belangrijke rol speelt in de ontwikkeling van de foetus en de hersenen. Choline heeft een positieve werking op het centrale zenuwstelsel, waarmee je de kans vermindert op eventuele afwijkingen als spina bifida.

3. Vette vis

Vis is één van de beste bronnen voor omega 3 vetten. Helaas is de meeste vis uit de supermarkt verontreinigd, waardoor het belangrijk is om de juiste keuzes te maken.  

De beste en veiligste keus is wild gevangen zalm uit Alaska,  Sockeye zalm en sardientjes. Deze zijn het minst verontreinigd en zijn de beste bron voor omega 3 vetten. 

Omega 3 vetzuren zijn belangrijk voor de ontwikkeling van de hersenen. Vooral het omega 3 DHA vetzuur. Deze is het beste te verkrijgen uit dierlijke eiwitten, zoals vette vis.

Ben je geen fan van vette vis soorten of wil je het risico op verontreinigde vis vermijden, dan kun je ook kiezen voor krill olie supplementen.

4. Groene groenten

Groene groenten als broccoli, spinazie en boerenkool zitten vol met foliumzuur, vezels, kalium, calcium, ijzer, vitamines C, K en A en dus onmisbaar tijdens je zwangerschap.

Daarnaast zijn deze groenten rijk aan antioxidanten, dat je immuunsysteem en spijsvertering ondersteunt.

5. Zoete aardappel

Zoete aardappel is niet alleen heerlijk, maar bevat ook het antioxidant betacaroteen. Dit helpt je lichaam met het ontgiften van afvalstoffen, waardoor je immuunsysteem verbetert.

Voor zwangere vrouwen is het een belangrijke antioxidant, omdat het in staat is om het om te zetten in vitamine A.

Vitamine A is belangrijk voor de foetale gezondheid en ontwikkeling, maar kan afwijkingen geven wanneer er een te hoge dosering uit dierlijke bronnen wordt gehaald, zoals uit bijvoorbeeld lever.

Betacaroteen komt voor in plantaardig voedsel en kan daarom geen kwaad tijdens je zwangerschap.

6. Bessen

Bessen zitten vol met vitamine C, waardoor je lichaam beter in staat is om ijzer op te nemen.

Tijdens je zwangerschap is extra ijzer belangrijk omdat je lichaam extra bloed moet aanmaken voor de baarmoeder, placenta en de baby. Bessen zijn dus aan te raden. Daarnaast bevatten deze veel vezels en zijn laag in suiker, waardoor je een stabielere bloedsuiker houdt.

7. Rund en kip

Rund en kip zijn een goede bron van eiwitten en vitaminen en mineralen. Rund bevat voornamelijk ijzer, choline en B vitaminen. Kip bevat voornamelijk B vitaminen, selenium, fosfor en choline.

Om meer voedingsstoffen uit deze bronnen te halen is het aan te raden om te kiezen voor grasgevoerd rund en weide kip.

8. Chiazaad

Chiazaadjes zijn een uitstekende bron van het plantaardige omega3 vetzuur ALA. Daarnaast zitten deze zaadjes vol met de mineralen calcium, magnesium en kalium en is het een goede bron van vezels.

Dit zijn natuurlijk maar enkele voorbeelden van gezonde voeding tijdens je zwangerschap. Er zijn genoeg bronnen waar je dagelijks voldoende vitamines en mineralen uit kunt halen. Belangrijkste is dat je blijft variëren, veel groente eet en kiest voor vetten en eiwitten uit de juiste bronnen.