Eiwitten zijn essentieel voor de opbouw, onderhoud en reparatie van onze lichaamsweefsels, zoals onze huid, organen en spieren. Eiwitten spelen daarnaast ook een belangrijke rol bij ons afweersysteem en hormoonbalans.

Ons lichaam bestaat voor 17 procent uit eiwitten. Daarom is een gezond voedingspatroon waarin eiwitten voorkomen belangrijk voor onze gezondheid.

Eiwitten bestaan uit stoffen die aminozuren heten. Er zijn 22 aminozuren belangrijk voor onze gezondheid. Ons lichaam is in staat om 14 van deze aminozuren zelf aan te maken, de resterende 8 moeten wij uit onze voeding halen.

Ons lichaam gebruikt deze aminozuren voor:

  • De aanmaak van hormonen en neurotransmitters
  • De aanmaak van lichaamseigen eiwitten voor organen en weefsels
  • Het ontgiften van weefsels
  • De aanmaak van diverse organische stoffen

Tijdens de zwangerschap heeft je baby deze aminozuren nodig om te groeien. Daarom is het belangrijk om extra eiwitten te eten wanneer je zwanger bent.

Hoeveel eiwitten heb je nodig tijdens je zwangerschap

Bij een gezond voedingspatroon is de inname eiwit tussen de 0,8 en 1,2 gram per kilo lichaamsgewicht. 

Tijdens de zwangerschap mag dat, vooral in de laatste maanden 1,4 of 1,5 gram per lichaamsgewicht zijn.

Een voorbeeld: Bij een gewicht van 60 kilo heb je normaal 60 a 70 gram eiwitten per dag nodig. Voor een zwangere vrouw van 60 kilo zou dit neerkomen op 80 a 90 gram eiwitten per dag.

Hoe pak je dit het beste aan?

Verdeel het aantal gram eiwitten over 4 maaltijden per dag. Dit komt neer op ruim 20 gram eiwit per maaltijd.

20 gram eiwit staat gelijk aan: 100 gram vis, vlees, zaden of twee eieren.

Houdt deze richtlijn aan: 60 procent uit plantaardige eiwitten en 40 procent uit dierlijke eiwitten.

Eiwitten vind je in:

  • eieren
  • noten
  • paddenstoelen
  • peulvruchten
  • vis (vooral vette vis)
  • vlees (vooral gevogelte en wild)
  • zaden
  • pitten
  • zuivel

Vooral tijdens je zwangerschap is het belangrijk om te kiezen voor eiwitten van goede kwaliteit. In de supermarkt kan het soms lastig zijn om eiwitten van goede kwaliteit te vinden. Over het algemeen vind je daar graan gevoerd vlees en gekweekte vis. Probeer deze zoveel mogelijk te vermijden.

Kies voor eiwitten van een hoge kwaliteit: Gras gevoerd biologisch vlees, biologische eieren en wild gevangen vis.

Vermijd tijdens de zwangerschap gerookte vissoorten, rauwe ongepasteuriseerde zuivelproducten en rauw vlees.

Eet je portie eiwitten met veel rauwe en gekookte groenten. (minimaal 700 gram groente per dag.) Zo zorg je ervoor dat eiwitten goed verteerbaar zijn en haal je er de meeste voedingstoffen uit.