Dat overgewicht niet goed voor je is, weten we allemaal. Het is niet voor niets dat artsen ervoor waarschuwen en er in de maatschappij toch wel een stigma heerst op (mensen met) obesitas. Er kleven allerlei nare gevolgen aan langdurig overgewicht die afvallen eigenlijk noodzakelijk maken. We zetten er vijf op een rijtje.

Diabetes type 2

Misschien wel het naarste gevolg dat obesitas kan hebben, is dat je diabetes type 2 kunt ontwikkelen. Dat houdt in dat je een te hoog bloedsuikergehalte hebt. Hierdoor kunnen complicaties ontstaan, zoals hart- en vaatziekten, nierziekten en slechtziendheid. Vooral als het vet rond de buik zit, hebben mensen met overgewicht een vergrote kans op diabetes type 2. Het gevaarlijke is dat mensen aan het begin vaak weinig tot geen verschijnselen hebben, waardoor ze de ziekte soms al jarenlang hebben voordat deze ontdekt wordt.

Verminderde longfunctie en apneu

Overgewicht kan ook zorgen voor verminderde longfunctie, omdat het gewicht van vet bij de longen deze kan beperken in hun capaciteit om opgeblazen te worden. Dat kan resulteren in snel buiten adem zijn en andere klachten die lijken op astma. Verminderde longfunctie en overgewicht kunnen ook zorgen voor snurken en slaapapneu door obstructies in de luchtwegen. Bij slaapapneu stop je regelmatig met ademen tot je lichaam schrikt van de ademnood. Dit maakt diepe slaap vrijwel onmogelijk, waardoor er overdag constante vermoeidheid kan gaan ontstaan. Om dit toch mogelijk te maken, moet je dan met een masker op slapen dat ervoor zorgt dat je kunt blijven doorademen.

Problemen met vruchtbaarheid en seks

Bij de vrouw kan overgewicht verminderde vruchtbaarheid veroorzaken, en teven continentie- en menstruatieproblemen. Ook de man kan verminderd vruchtbaar worden door overgewicht, en hij kan ook erectieproblemen ontwikkelen. Om dat laatste probleem op korte termijn op te lossen, kan hij het middel Cialis kopen en gebruiken. Dit helpt de bloedvaten in de penis te ontspannen, waardoor het bloed de penis kan instromen, wat resulteert in een verbetering van de erectie.

Artrose

Je lichaam moet veel gewicht met zich meetorsen wanneer je lijdt aan overgewicht. Dat resulteert in sterkere spieren, maar ook in slijtage. De gewrichten in het bijzonder lopen slijtage op als gevolg van overgewicht. Dit noemt men ook wel artrose. Dat is een proces dat onomkeerbaar is en ertoe zal leiden dat je moeite krijgt met bewegen en daar pijn bij gaat ervaren. In combinatie met het feit dat je door het ouder worden sowieso al slijtage oploopt, verzeker je je door langdurig overgewicht van deze ‘ouderdomskwaal’ op een relatief jonge leeftijd.

Depressie en angststoornissen

De gevolgen van obesitas zijn niet enkel fysiek. Je kunt ook psychologische aandoeningen als depressie en angststoornissen ontwikkelen. Dat heeft goeddeels te maken met het zelfbeeld dat je ontwikkelt en het stigma dat er heerst op overgewicht. Dit leidt tot ongelukkig voelen in het leven en zelfhaat. Voor veel mensen met overgewicht is dit een grotere motivator om af te vallen dan gevolgen voor de fysieke gezondheid, terwijl die gevolgen wel degelijk ook serieus genomen moeten worden.