Elektrisch fietsen, het klinkt heerlijk! Je ziet ze dan ook steeds vaker in het straatbeeld voorbij komen. Mensen die zijn overgestapt van een normale fiets naar een fiets met trapondersteuning zweren erbij. E-bikes zijn enorm populair. Maar is een elektrische fiets goed voor je conditie en verbrand je er ook calorieën mee?  

Soms razen fietsers op een e-bike je op het fietspad voorbij terwijl jij met moeite tegen de wind in trapt. Of haalt iemand je op die vervelende heuvel moeiteloos in. Vaak wordt gedacht dat je geen inspanning hoeft te leveren op een elektrische fiets. In zekere zin klopt dat natuurlijk ook wel. Maar ook met een elektrische fiets kun je heel sportief bezig zijn.

Trapondersteuning

Je kunt met een e-bike makkelijk snelheden boven de 20 km/u halen als je de trapondersteuning vol aanzet. Maar uiteraard heb je hier zelf een keuze in. Je kunt er ook voor kiezen om sportief te doen door de trapondersteuning een paar standen lager te zetten. Dan wordt het trappen vanzelf een stuk zwaarder. Maar nog altijd krijg je lichte ondersteuning. Het voordeel van elektrische fietsen, zoals Stella e-bikes, is dat je zelfs met een beetje ondersteuning makkelijker grote afstanden aflegt. En door die langere afstanden, is je inspanning vrijwel hetzelfde als met een gewone fiets en een korte afstand. Sportief, gezond en leuk dus!

Calorieën verbanden

Wil je graag een aantal kilo afvallen? Dan is je doel om zoveel mogelijk calorieën te verbranden. Goed nieuws, want dat kan nog steeds met een elektrische fiets. Wel speelt de ondersteuningsstand daarin dus een grote rol. Hoe meer hulp in ondersteuning je krijgt van je e-bike, hoe minder calorieën je verbrand. Logisch toch? Om vet te verbranden is het namelijk belangrijk dat je meer inspanning levert. Je ademhaling en hartslag moeten omhoog. Als voorbeeld kun je aanhouden dat je met een hoge ondersteuningsstand 300 calorieën verbrand bij 20 kilometer fietsen. Zet je de stand op middel? Dan gaat de vetverbranding omhoog naar 400 calorieën. En de grootste verbranding vindt plaats bij de laagste stand, namelijk zo’n 500 calorieën. Dat is een gemiddelde maaltijd!

Langere afstanden

Het is dus zeker mogelijk om vet te verbranden op een elektrische fiets. Uiteraard is het exacte aantal calorieën afhankelijk van heel veel andere factoren, zoals je gewicht en de afstand die je aflegt. Maar elke beweging, is beter dan geen beweging. En het voordeel van een elektrische fiets is dat je sneller geneigd bent hem te pakken. Je laat de auto eerder staan en kiest voor fietsen omdat je met trapondersteuning gemakkelijk die afstand aankunt. Veel gezonder dus. En het is een stuk leuker, want door die langere afstanden kom je op heel andere plekken dan met een gewone fiets. Je compenseert het gemak van elektrisch fietsen simpelweg door meer kilometers af te leggen. En wordt het fietsen met lage ondersteuning je toch echt te zwaar? Je kunt op elk moment de hogere ondersteuning aanzetten en meer gemak ervaren.