Wellicht is het wel de beste tip om snel af te vallen: eet een maand geen vlees. Uit onderzoek is gebleken dat je in een maand tijd ruim 3 kilo kunt afvallen bij een plantaardig dieet. Of dit nu veganistisch of vegetarisch is, het kan allebei.

Maar betekent dit nu dat je jouw favoriete barbecuemaaltijd deze zomer achterwege moet laten? Misschien wel als vlees daar een groot onderdeel van uitmaakt. Maar gelukkig zijn er ook meer dan genoeg lekkere vegetarische barbecuerecepten te vinden. En dat gaat verder dan een vegaburger.

Vegetarische barbecue

Probeer bijvoorbeeld eens groenten te marineren en ze te grillen. Dit zorgt ervoor dat de voedingsstoffen optimaal behouden blijven. Aubergines, courgette, cherrytomaat, ui en paprika lenen zich perfect voor een gezonde groentespies. Zelfgemaakte kruidendressing erbij en smullen maar! Heb je zelf weinig inspiratie om een vegetarische barbecue voor te schotelen? Laat het dan aan anderen over. Je kunt alles wat je nodig hebt voor de barbecue bestellen en thuis laten bezorgen. Geef aan dat het gaat om een vegetarische barbecue en alles wordt voor je geregeld.

Geen vlees en afvallen

Plantaardig eten geeft geen garantie tot gewichtsverlies. Uiteraard hangt het ook af van de hoeveelheid die je beweegt en wat je precies eet. Maar over het algemeen geldt dat er in een plantaardig dieet meer vezels en minder calorieën zitten. Vezels zijn belangrijk voor een gezonde spijsvertering en geven je een vol gevoel. Dat verklaart waarom veel mensen toch gewicht verliezen als ze vegetarisch gaan eten. In dierlijke producten zoals vlees en zuivel, zitten bijvoorbeeld veel minder vezels dan in plantaardige producten zoals groenten, fruit, noten, peulvruchten, brood, aardappelen en vleesvervangers. Ook zit er meer vet in dierlijke producten. Door dit achterwege te laten en plantaardig te eten, krijg je zo vanzelf minder calorieën binnen. Zo simpel is het.

Starten met plantaardig eten

Omdat het best een uitdaging kan zijn om van dierlijk, volledig over te gaan op plantaardig eten, is het belangrijk jezelf niets op te leggen. Probeer veranderingen in je dieet te brengen die voor jou goed voelen, ook al is dat misschien niet 100% vegetarisch of veganistisch. Het gaat erom dat je jouw lichaam wilt voeden met voedzame plantaardige ingrediënten, het gaat dus ook om een stukje motivatie. Dan is het makkelijker om dat sappige stukje vlees een keer over te slaan.

Begin in elk geval met groenten de hoofdrol te geven in je gerechten, vul ongeveer 70% van je bord met groenten en vul de rest aan met granen zoals rijst en couscous. Probeer daarnaast eerst te beginnen met thuis plantaardig te koken. Zo kun je er makkelijker aan wennen voordat je dit ook buiten de deur doet. Er zijn ontzettend veel veganistische en vegetarische recepten op internet te vinden. Leer een paar van de lekkerste gerechten uit je hoofd. Dat maakt het makkelijker om een plantaardig gerecht op tafel te zetten. En last but not least, geef het de tijd en ga met een goed gevoel op weg naar een plantaardig dieet.