Gezondheid apps zijn erg populair en er zijn werkelijk tienduizenden van deze apps om je te helpen calorieën te tellen, kilometers te tracken, recepten te delen, symptomen te checken, en online dokters te contacteren. Daarbij zijn er ook vele IoT apparaten te krijgen die je bloedruk, hartritme, nachtrust, eetgewoonten en meer in de gaten houden voor je. Maar helpt dit allemaal echt? En wat zijn de gevaren van al deze hulpmiddelen?

Apps van zorgverleners

Er komen steeds meer apps van zorgverleners die je afspraken bijhouden, ondersteuning geven tijdens een behandeling, of je direct laten beeldbellen met je dokter. Dit maakt gezondheidszorg vaak gemakkelijker en vooral in de coronatijd bleek het erg handig om op afstand advies te krijgen.

Hoewel apps zoals e-Zorg of BeterDichtbij zijn voorzien van een VPN (en alle communicatie dus beveiligd wordt met end-to-end encryptie) zijn er nog wel vaak problemen met datalekken bij zorginstanties. De gezondheid- en zorgsector is namelijk volgens een onderzoek door VPNdiensten verantwoordelijk voor 30% van alle datalekken in Nederland. Voorbeelden zijn het grote datalek bij het Donorregister, en meer recent het enorme coronadatalek bij de GGD.

Schadelijke apps

Ook bestaan er ontzettend veel dubieuze gezondheids-apps, die beweren je temperatuur op te nemen of zelfs via je telefooncamera een ‘skin scan’ uitvoeren en dan kunnen zeggen of die moedervlek nu wel of geen melanoom is. NEE!!! Dit is echt niet mogelijk met een mobiele telefoon.

Bij dit soort apps gaat het bijna altijd om malware. Ze zijn juist specifiek ontworpen om toegang te krijgen tot je telefoon. Ze slaan al je persoonlijke gegevens op, je locatie, je internetgedrag, etc, en verkopen deze aan derden. En hoewel deze schadelijke apps gewoon via Google Play en de AppStore aangeboden worden, moet je dus wel je gezond verstand gebruiken voordat je gaat downloaden.

Handige apps

Gelukkig zijn er ook duizenden apps met recepten, calorieëntellers en route trackers die wel erg handig zijn. Ze zijn echter zelden beveiligd en slaan al je gegevens op in een database. De ingevoerde gegevens over ingrediënten, producten en looproutes worden vervolgens gebruikt om de app te verbeteren. Als je al lange tijd gebruik maakt van apps zoals MyFitnessPal zal je gemerkt hebben dat er door de jaren heen steeds meer producten aan te klikken zijn. Die informatie komt uit gegevens die gebruikers hebben ingevoerd.

Hoewel het doel van deze apps vaak niet is om je persoonlijke gegeven te verzamelen en verkopen, zijn ze er wel toe in staat. Lees daarom goed tot welke gegevens een app toegang krijgt en met wie het gedeeld wordt, voordat je het installeert. En ga voor medisch advies altijd naar de dokter!