Veel Nederlanders zijn de afgelopen corona periode aangekomen. Anders eten, stress, emoties, verveling en vooral ook weinig tot geen beweging zijn hier de oorzaak van. Als we wat kilo’s kwijt willen, zijn we geneigd om vooral te letten op wat we in onze mond stoppen. Dat is zeker belangrijk, maar (te) weinig beweging kan ervoor zorgen dat je nauwelijks afvalt.

Kampioen zitten

We zijn in Nederland kampioen zitten. Het grootste deel van de dag brengen we zittend door, voornamelijk achter onze laptop. Het lichaam is niet gemaakt om alleen maar te zitten. Door te bewegen verbrandt het lichaam energie (calorieën), en dit is nodig als je wilt afvallen. Een algemeen advies qua beweging ter ondersteuning van je gezondheid, is om elke dag een half uur te bewegen. Als je wilt afvallen, is het belangrijk dat je matig intensief beweegt. Dit betekent dus flink doorwandelen, naar de sportschool gaan of hardlopen.

Doe iets wat je plezier geeft

Ben je niet het sportschool type of houd je niet van joggen? Doe het dan vooral ook niet. Als je van plan bent om meer te gaan bewegen, kies dan iets uit wat makkelijk is, wat je leuk vindt en waarvoor je niet meteen aan een jaarabonnement vastzit. De meeste simpele optie is lopen of fietsen. Stella fietsen heeft een groot aanbod en je kan ook voor een E-bike kiezen. Dan beweeg je weliswaar iets minder, maar het gaat erom dat je in beweging bent. Daarbij is het extra gezond om buiten te bewegen, want zo haal je ook nog een frisse neus. Lopen kost niets en kan je vrijwel overal doen. Twee keer per dag een korte wandeling maken is een mooie start. Moet je iemand bellen? Doe dit dan terwijl je loopt.

Bewegen door de dag heen

Heb je een zittend beroep? Let er dan op dat je door de dag heen voldoende beweegt. Sta elk half uur even op, ga wat te drinken halen of ga even naar buiten om je benen te strekken. Loop rond, neem de trap, ga even kletsen met een huisgenoot of collega. Sommige mensen vinden het fijn om een stappenteller te gebruiken, zodat ze zeker weten dat ze aan het einde van de dag voldoende bewogen hebben. Zit je in de avond graag op de bank? Maak de keuze om drie avonden in de week een wandeling te maken voordat je naar bed gaat. Een kwartier is meer dan genoeg.

Laat de focus op afvallen los

Als je te gefocust bent op een eindresultaat, is de kans op een teleurstelling groot. Leg jezelf geen onhaalbare doelen en plaatjes op en zie het bewegen meer als onderdeel van goed voor jezelf zorgen dan als een moetje om af te vallen. Bouw het langzaam op en begin met iets wat haalbaar is en past in jouw agenda. En wat je vol kan houden. Als je wat meer gaat bewegen en hier en daar je voedingspatroon aanpast, zal je al vrij snel een verschil gaan merken, en zeker niet alleen op de weegschaal.