Diëtisten hebben afgelopen kwartaal gemerkt dat de vergoeding vanuit de basisverzekering afgeslankt is. Zij zagen hun zorguren met bijna 40% dalen. Dit blijkt uit onderzoek van Nivel, het Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg. In het eerste kwartaal van dit jaar daalde het aantal cliënten met 28 procent. Dit komt waarschijnlijk doordat het nog maar beperkt vanuit de basisverzekering vergoed wordt. Dit gebeurt alleen als het onderdeel is van multidisciplinaire zorg, bijvoorbeeld bij mensen met diabetes, longziekten of hart- en vaatziekten.

NIVEL-programmaleider Cindy Veenhof: "Het lijkt erop dat mensen die wegblijven geen aanvullende verzekering hebben waarin dieetadvisering is opgenomen. Of ze zijn niet bereid of in staat voor diëtistische zorg te betalen. Hierdoor bestaat de kans dat zij hun voeding en leefstijl niet aanpassen en op den duur complexere gezondheidsproblemen krijgen. Daarom is het belangrijk te kijken of de dalende trend in de zorg zich voortzet."

Omdat het aantal cliënten daalt, daalt ook het aantal uren dat mag worden ingezet. De cliënten die nog wel kwamen, moesten het daardoor doen met 17% minder behandeltijd. Dit kan bijvoorbeeld resulteren in een minder goede behandeling en een minder goed resultaat.

Bron: Nivel


Vind ons leuk op Facebook