Roergebakken koolvis met limoen - +- €2,50, klaar in 25 minuten
Nodig voor 4 personen: 1 ui, 2 bosuitjes, 250 gram wortels, 1 limoen, 1 rode paprika, 25 gram bloem, 1,5 eetlepel honing, 2,5 dl kippenbouillon, peper, zout, 400 gram koolvisfilet, 100 gram taugé

Pel en snipper een ui, snijd de worteltjes in plakjes en de paprika in blokjes, schrap de schil van een schoongemaakte limoen af en pers deze uit. Snijd de bosuitjes in stukjes, was de taugé en snijd de vis in repen. Meng de bloem met wat peper en zout en haal de repen vis hier doorheen. Verhit een eetlepel olie in de wok of pan, bak de ui, wortel en paprika een minuut aan. Voeg vervolgens de bosui, het limoensap, de bouillon, honing en limoenrasp toe. Breng het eventueel nog wat op smaak met peper en zout en breng het geheel aan de kook. Bak ondertussen de reepjes vis in een minuut of vijf gaar. Schep de taugé door de groenten saus en serveer die bij de vis.  

Budgettip:  gebruik kleine restjes groenten die je nog hebt liggen

Spinazietortellini's - +- €2, klaar in 25 minuten
Nodig voor 4 personen: 1 kleine ui, 3 teentjes knoflook, 2 eetlepels olijfolie, 25 gram boter, 6 eetlepels geraspte Parmezaanse kaas, zout, peper, 250 gram tortellini's met kaas, 500 gram spinazie

Snipper de ui, snijd de knoflookteentjes in plakjes. Was de spinazie en laat de blaadjes goed uitlekken. Kook de tortellini's met een beetje zout beetgaar. Verhit de olie in de pan en fruit de ui en de knoflook in een paar minuten. Voeg de spinazie toe en schep deze goed om, tot het vocht verdampt is. Smelt de boter, giet de tortellini's af en schep de spinazie en boter door de tortellini's. Voeg eventueel nog wat peper en zout toe en serveer de schotel met Parmezaanse kaas.

Budgettip: rasp kaas van moeilijk snijdbare restjes. Dit kan eenvoudig in de keukenmachine. Wat je over hebt, bewaar je in de vriezer.

Bronnen en leestips:

Boek Anti Crisis Kookboek van Marijke Sterk, Uitgeverij Terra

Lekker Leven Met Minder

Spaarcentje Kookt

Eenvoudig Leven

Smulweb

<< Voordelig koken