Vet is ongezond, het vergroot de kans op hartproblemen en maakt je dik. Maar dat geldt niet voor elk soort vet. Het lichaam kent namelijk twee soorten vet: wit vet en bruin vet. Wit vet doet het bovenstaande, maar bruin vet niet. Dit helpt juist bij het afvallen. Bruin vet houdt ons namelijk warm en gebruikt daarvoor heel veel calorieën.

Bruin vet bij baby’s
Pasgeboren baby’s hebben heel veel bruin vet in hun lichaam. Dit is vooral te vinden rondom de belangrijkste organen en houdt ze warm. Op die manier kan een baby langzaam maar zeker wennen aan het leven buiten de baarmoeder. Naarmate we groeien, neemt de hoeveelheid bruin vet in het lichaam echter af.

Activeren van bruin vet
Professor Michael Symonds en Dr. Helen Budge van de School of Clinical Sciences van de universiteit van Nottingham hebben onderzoek uitgevoerd naar bruin vet bij kinderen en volwassenen. Hieruit bleek dat kinderen – en volwassenen in veel mindere mate – nog wel wat bruin vet hebben. Dat is vooral te vinden in de nek en dit wordt ‘ingeschakeld’ als je nek wordt blootgesteld aan verschillende temperaturen. Wanneer bruin vet precies wordt geactiveerd, is nog niet bekend. Als men hier wel achter kan komen, dan wordt het ook mogelijk om bruin vet te gebruiken om bijvoorbeeld effectief af te vallen.

Controle
Het belangrijkste is om controle te krijgen over het witte en het bruine vet. Daarom wordt verder onderzoek gedaan naar de invloeden van voeding, beweging en milieu op bruin vet en de warmte-opwekkende eigenschappen. Als daar meer duidelijkheid over is, kan bruin vet een belangrijke rol gaan spelen in de strijd tegen obesitas.

Bron:BBC

Lees ook:

Gezond eten: de 10 beste keuzes
Onderzoek bewijst: vlees maakt dik, yoghurt maakt slank
Algensupplement helpt bij gewichtsverlies

Like ons op Facebook en schrijf je in voor de nieuwsbrief