Kiemen – meer vitamines

Niet alles is rauw te eten. Noten, zaden en peulvruchten  kun je beter eerst weken, want die bevatten zogenaamde ‘enzyme-inhibitors’. Die maken dat je ze zo lang kunt bewaren, maar ook dat ze voor ons moeilijk verteerbaar zijn. De raw food keuken werkt veel met gekiemde zaden. Tijdens het kiemen ontstaat er veel vitamine C  en gaat het gehalte aan vitamine B omhoog. De meest bekende van de kiemen zijn de alfalfa kiemen, terwijl dat nou juist de minst gezonde zijn. De alfalfakiemen bevatten een aminozuur (canavanine) dat niet goed is en uit onderzoek blijkt dat alfalfakiemen een remmende werking op het immuunsysteem hebben en kunnen bijdragen aan arthritis.

Tip: eet regelmatig kiemen, liefst van groenten zoals broccoli, waterkers, radijs of linzen (geen alfalfa)

Combineer rauw en gekookt

Het idee dat rauw voedsel beter voor ons zou zijn dan gekookt voedsel is gebaseerd op onderzoek naar de reactie van ons lichaam op gekookt voedsel. Een Zwitserse onderzoeker ontdekte dat ons lichaam witte bloedcellen aanmaakt als het gekookt voedsel binnen krijgt. Witte bloedcellen worden gewoonlijk actief als er ongewenste indringers in ons lichaam komen. Na het eten van rauw voedsel bleef die reactie uit. Al zijn deze onderzoeken wat gedateerd (1930), ook een Zwitserse arts kwam met vergelijkbare conclusies. Hij experimenteerde met het dieet van zijn patiënten  en kwam tot de conclusie dat de reactie van de witte bloedcellen ook uitbleef als ze eerst rauw voedsel aten en daarna gekookt voedsel. Dus als je de keus hebt: begin met de garnering, en daarna de rest van de maaltijd!

Tip: Begin je maaltijd met iets rauws

Lees verder >>