Sinds we meer tijd thuis moesten doorbrengen door corona zijn veel Nederlanders wat extra kilootjes aangekomen. We zijn meer gaan eten en minder gaan bewegen. Maar hoe voorkom je dat het aantal kilo’s nog verder toeneemt? En de grootste vraag: hoe kom je van je coronakilo’s af?

Door de coronacrisis zijn veel mensen thuis gaan werken. Dit zorgde voor een enorme omslag in onze dagelijkse routine. Met als gevolg dat het lastig is een gezonde leefstijl en een goed eetpatroon aan te houden.

Waar komen die coronakilo’s vandaan?

De keuzes die je maakt in wat je eet, zijn sterk verbonden met hoe je je voelt. Veel mensen ervaarden stress door corona. Wellicht ben jij door angst om naar buiten te gaan en in contact te komen met andere mensen, minder gaan bewegen? Of ben je slechter gaan slapen omdat je je zorgen maakte? Weinig beweging, slaap en angst geven het stresshormoon cortisol de vrije ruimte in je lichaam. Dit hormoon zorgt ervoor dat je voor een langdurige periode met een stresssituatie om kunt gaan. Maar daarnaast zorgt het er ook voor dat je op zoek gaat naar snelle suikers en vetten om je weer rustiger te voelen. En waar vind je die? Juist, in snoep, taart, chips en pizza.

Hoe kom je van je coronakilo’s af?

Nu we een aantal maanden verder zijn en leven midden in ‘het nieuwe normaal’, wil je ook weer fit en gezond door het leven gaan. Zorg ervoor dat je voldoende motivatie hebt om hierop te kunnen focussen. Zo ga je die coronakilo’s te lijf en zorg je ervoor dat ze voortaan wegblijven. Hier een aantal tips:

  1. Schrijf je in bij de sportschool

Een slimme manier om meer te gaan bewegen, is door je in te schrijven bij de sportschool. Plan je sportdagen voor de hele week in. Probeer in de sportschool in elk geval drie keer per week spierversterkende oefeningen te doen in combinatie met elke dag minimaal 30 minuten bewegen zoals wandelen of fietsen. Plan ook voldoende rustdagen in om je spieren te laten herstellen. Sla de 30 minuten rustige beweging geen enkele dag over.

  1. Zorg dat je een doel voor ogen hebt

Bijvoorbeeld 5 kilo afvallen of minder zoetigheid eten. Via verschillende apps kun je je resultaten bijhouden. Dit werkt motiverend en zorgt ervoor dat je jouw nieuwe en gezondere leefstijl beter volhoudt.

  1. Haal gezonde snacks in huis

Van regelmatig snacken naar helemaal niet snacken is voor iedereen een lastige opgave. Het gaat erom dat je jezelf een leefstijl aanmeet, die je ook kunt behouden. Haal dus geen snoep of chips in huis, maar kies voor een gezondere variant zoals snoeptomaatjes en noten. Zo kun je wel snacken maar krijg je in elk geval minder suikers binnen. Uit noten haal je gezonde vetten die lichaam wél nodig heeft.

  1. Eet alleen wanneer je echt trek hebt

Luister daarbij goed naar je lichaam. Soms ga je eten omdat je op dat moment eenzaam bent, verdrietig of bang. Maar eet je dan om dat gevoel weg te krijgen of omdat je echt honger hebt? Als dat eerste het geval is, probeer dan wat afleiding te zoeken. Bel een goede vriend of vriendin of ga een rondje wandelen. Zo heb je direct extra beweging en is misschien je eetlust daarna voorbij.

  1. Zorg voor een goed slaapritme

Ook al werk je thuis en hoef je niet zo vroeg uit bed als normaal, ga op tijd naar bed en sta vroeg op. Slaap is belangrijk voor je spierherstel als je hebt gesport, maar een constant slaapritme is ook een goede remedie tegen stress. Wandel of fiets een kort rondje voordat je start met thuiswerken. Zo lijkt het alsof je ‘naar werk gaat’, maar heb je ook gelijk wat beweging binnen die je voorheen ook had als je naar kantoor ging.