Bij het volgen van het koolhydraatarm dieet is het van belang om minder koolhydraten te eten. Vaak wordt het aantal koolhydraten in de voeding verminderd door op zoek te gaan naar koolhydraatarme voedingsmiddelen en recepten, maar het is ook mogelijk om koolhydraatarme producten te gebruiken om het dieet te ondersteunen. Voordat je begint met het koolhydraatarm dieet is het belangrijk om te weten wat koolhydraten zijn en wat het dieet inhoudt.

Wat zijn koolhydraten?

Je lichaam haalt energie uit voeding. Voeding bevat verschillende energiebronnen, zoals koolhydraten, eiwitten en vetten. Deze hebben allemaal een unieke samenstelling en zorgen ervoor dat je lichaam genoeg energie krijgt om de dag door te komen. Wanneer iemand te veel energie binnenkrijgt, wordt deze energie opgeslagen in de vetreserves. 

Koolhydraten zijn op te delen in zetmeel, suikers en vezels.  Bij het binnenkrijgen van koolhydraten worden deze door het lichaam omgezet in glucose. Hierdoor stijgt de bloedsuikerspiegel. Er kan onderscheid gemaakt worden tussen twee verschillende soorten koolhydraten; de langzame en snelle koolhydraten. Deze onderscheiden zich door de snelheid dat ze het bloedsuikerspiegel laten stijgen. Hoe langzamer de koolhydraten door het lichaam worden opgenomen, hoe minder pieken je in de bloedsuikerspiegel krijgt. Dit is beter voor je lichaam dan een snelle opname, wat wel zorgt voor pieken.

Het koolhydraatarm dieet uitgelegd

Binnen het koolhydraatarm dieet worden koolhydraten zoveel mogelijk binnen het eetpatroon vermeden. Je eet tijdens dit dieet zo’n 50 tot 130 gram koolhydraten per dag. Doordat er minder koolhydraten gegeten worden, dien je wel voldoende energie te halen uit andere bronnen. Daarom eet je tijdens het koolhydraatarm dieet vooral veel eiwitten. Eiwitten staan erom bekend dat ze een voldaan gevoel geven en ervoor zorgen dat je spiermassa behouden blijft. Dit maakt ze ideaal om te nuttigen tijdens een dieet. Met minder calorieën krijg je namelijk voldoende voedingsstoffen binnen en heb je een voldaan gevoel. Je zult hierdoor minder snel te veel eten.

Koolhydraten zijn niet per se slecht voor het lichaam. Ze leveren energie en dat heeft het lichaam nodig. De voornaamste reden om koolhydraten dan toch veelal te vervangen door eiwitten is om de bloedsuikerspiegel stabiel te houden. Wanneer er te vaak een te hoge bloedsuikerspiegel is, worden de glucosedeeltjes die uit de koolhydraten ontstonden namelijk omgezet naar vetreserves. Je voorkomt dit door het bloedsuikerspiegel stabiel te houden met het eten van eiwitten. Eiwitten hebben ook veel functies in het lichaam en worden dus meer ingezet.

Tips voor het volgen van het koolhydraatarm dieet

  1. Door producten te eten die voldoende eiwitten bevatten heb je minder trek en is het dieet makkelijker te volgen. Je zult ook merken dat je bijna geen spieren verliest, omdat eiwitten bijdragen aan het behoud van je spieren.
  2. Om het koolhydraatarm dieet zo goed mogelijk te volgen kan je zelf recepten maken, maar als je geen tijd hebt kan je er ook voor kiezen om koolhydraatarme producten te gebruiken. Deze producten hebben vaak een unieke samenstelling, waardoor je de meteen de juiste verhouding van voedingsstoffen binnenkrijgt.
  3. Ondanks dat vezels koolhydraten zijn, mogen deze wel gewoon genuttigd eten tijdens het koolhydraatarm dieet. Ze zijn zelfs ontzettend goed voor je stoelgang.
  4. Haal voldoende gezonde, koolhydraatarme snacks in huis om de honger te stillen wanneer je hier last van hebt. Als je gezonde snacks in huis hebt zal je namelijk altijd voor een verantwoorde keuze gaan.
  5. Plan meerdere eetmomenten per dag in. Bij het koolhydraatarm dieet is het verstandig om 4 tot 6 eetmomenten per dag in te plannen, zodat je bloedsuikerspiegel stabiel blijft. Zo kan je het dieet het beste volgen.