Je wilt gezond eten, je wilt minder snoepen en suiker zoveel mogelijk uit je dieet verwijderen. Dat betekent dus geen taart meer eten, of tenminste, dat denk je. Gelukkig zijn er voldoende heerlijke taart ideeën waarmee jij je nog gewoon aan je voornemens houdt.

Een taart hoeft niet ongezond te zijn. Met de onderstaande tips kan jij je volgende taart bakken zonder schuldgevoel.

  1. Kies voor honing en niet meer voor suiker

Je kunt heel goed honing gebruiken in plaats van suiker in een groot aantal recepten. Je moet dan wel een kwart minder honing gebruiken dan suiker, anders wordt het te zoet. En honing heeft een aantal hele goede eigenschappen.

Honing is ontstekingsremmend, het zit vol met antioxidanten, het verbetert de cholesterolwaarden in je bloed en het stimuleert het helen van wondjes. Vergelijk dat met de loze energie en calorieën van witte suiker en jij weet welke je kiest de volgende keer.

Ander alternatieven voor suiker zijn stevia, ongeraffineerde suikerbietenstroop, palmsuiker en agave.

  1. Gebruik fruit in plaats van suiker

Fruit is gezond en is zoet genoeg. Het is dus jouw vriend als je op zoek bent naar een gezonde suikervervanger. Verwerk niet te veel fruit in je taart, maar als je ervan uitgaat dat je 2 stuks per dag mag eten, kan je toch best riant zijn.

Wat dacht je van bananen, blauwe bessen, rozijnen of aardbeien? Gebruik magere kwark in plaats van room, gebruik honing in plaats van suiker en havervlokken in plaats van witte bloem. Met wat gesprenkelde nootjes over de top, maak je de taart helemaal af.

  1. Groente kan ook zoet zijn

Er zijn groenten die ook als zoetmaker fungeren. Met wortelen bijvoorbeeld, maak je een heerlijke worteltaart. Je kunt ook zoete aardappel gebruiken. Voeg er honing aan toe in plaats van suiker en de taart wordt er direct een stuk gezonder van.

Maak slimme keuzes

Als je een gezonde taart wilt bakken, dan draait het allemaal om keuzes. De gangbare opties zitten vol met suiker en calorieën, waardoor de taart automatisch ongezond wordt. Terwijl je bakt kan je nadenken over gezonde alternatieven.

Er is bijvoorbeeld een heerlijke cake gemaakt van bananen met kokos, in plaats van bloem en suiker. Witte bloem is een veel ongezondere keuze dan, bijvoorbeeld, havervlokken of volkorenbloem. Je kunt alle melkproducten vervangen voor magere opties of kwark. Dikke volle room is automatisch ongezonder.

En houd je toch van een beetje zoet, gooi er dan gedroogd fruit doorheen, zoals rozijnen, dadels of vijgen. Deze zijn gezond en dus een veel slimmer alternatief voor suiker.