Veel mensen hebben moeite met het ouder worden. Alles lijkt minder te worden. Maar dat hoeft niet. Met deze vier geheimen verandert ouder worden in een positief proces waar je alleen maar beter van wordt.

1. Betrokkenheid
Het allerbelangrijkste wapen tegen écht ouder worden is je brein. Want hoewel het een cliché is, is het wel waar: je bent zo oud als je je voelt. Zodra je je brein laat versloffen, is er geen houden meer aan en word je binnen no-time oud. Onderzoeker Lars Nyberg van de Umeå University in Zweden ontdekte dat veel geheugenfuncties naarmate we ouder worden achteruit gaan, maar dat dit proces veel minder hard gaat bij mensen die hun brein in vorm houden. Opvallend genoeg is een goede opleiding of een baan op niveau geen garantie voor een jeugdig brein. Het is juist belangrijk wat je op latere leeftijd met je hersenen doet.  

Betrokkenheid bij wat je doet is van vitaal belang. Als je werk doet waar je van houdt of dagelijks met je passie bezig kunt zijn, dan gaan je hersenfuncties veel minder hard achteruit dan wanneer dit niet het geval is.

2. Beweging
Ook fysieke uitdagingen vormen een manier om je hersenen in topconditie te houden. Bezoek de sportschool, schrijf je in voor een cursus tai chi of blijf elk weekend klussen in je huis. Zolang je in beweging blijft, blijven je hersenfuncties ook veel scherper. Bovendien is het veel beter voor je gezondheid om ook lichamelijk actief te blijven. Uit onderzoek is gebleken dat mensen die actief zijn een kleinere kans hebben op het ontwikkelen van hartproblemen en stofwisselingsziekten.

Het is niet noodzakelijk om heel intensief in beweging te blijven. Ook rustigere vormen van beweging, zoals yoga, Pilates of wandelen hebben een positief effect op de gezondheid.

3. Sociale activiteiten
Naarmate mensen ouder worden, vereenzamen ze vaak meer. Als je niet dagelijks meer naar school hoeft en minder in contact komt met leeftijdsgenoten, word je sneller ouder. Dit komt omdat je sociaal niet meer gestimuleerd wordt. Over het algemeen betekent weinig sociale interactie ook dat je veel minder lacht, minder onderneemt en steeds meer vastgeroest raakt in patronen. 

Daarom is het belangrijk om sociale activiteiten te ondernemen. Combineer dat met het vorige geheim door je op te geven bij de sportschool, meld je aan bij clubs en vrijwilligersorganisaties in je omgeving, neem wat vaker de tijd om bij mensen in je omgeving langs te gaan of leg weer eens contact met mensen die je langere tijd niet gezien hebt. Met internet is dat tegenwoordig veel makkelijker dan een paar jaar geleden.

4. Mentale uitdaging
De beste manier om je brein in vorm te houden, is door regelmatig voor een mentale uitdaging te zorgen. Ga puzzelen, blijf leren, verdiep je in een cursus of nieuwe onderwerpen en blijf je hersenen actief houden. Ook veel lezen, discussiëren, het nieuws volgen en documentaires op TV kijken kunnen een stimulerend effect hebben. 

Voor alle leeftijden
Volgens professor Nyberg zijn voorgenoemde vier geheimen de sleutel tot gezond en succesvol ouder worden. Dat wil echter niet zeggen dat je hier pas actief mee aan de slag moet gaan op het moment dat je merkt dat je ouder wordt. Volgens Nyberg is het voor mensen altijd belangrijk om mentale, sociale en fysieke uitdagingen te blijven zoeken, ongeacht de leeftijd. 

Bronnen: Medical News Today

Zelftests:

Hoe weet ik of ik toe ben aan vakantie?
Hoe herken ik gewrichtsslijtage (artrose)?
Hoe gezond is mijn hart?

Ouder worden hoeft helemaal geen straf te zijn. Wil je nog meer doen om gezond ouder te worden? Lees dan bijvoorbeeld ons dossier Alzheimer & Dementie en praat mee op het subforum. Op de hoogte blijven van de actualiteiten kan via onze Facebook-pagina.

Zelftests:

Hoe weet ik of ik toe ben aan vakantie?
Hoe herken ik gewrichtsslijtage (artrose)?
Hoe gezond is mijn hart?

Ouder worden hoeft helemaal geen straf te zijn. Wil je nog meer doen om gezond ouder te worden? Lees dan bijvoorbeeld ons dossier Alzheimer & Dementie en praat mee op het subforum. Op de hoogte blijven van de actualiteiten kan via onze Facebook-pagina.

Ouder worden hoeft helemaal geen straf te zijn. Wil je nog meer doen om gezond ouder te worden? Lees dan bijvoorbeeld ons dossier Alzheimer & Dementie en praat mee op het subforum. Op de hoogte blijven van de actualiteiten kan via onze Facebook-pagina.