Van senioren wordt verwacht dat zij tot op steeds latere leeftijd in hun eigen woning blijven wonen. Het aantal plekken in verpleeghuizen is beperkt. De verwachting is vooralsnog niet, dat dit aantal in de komende jaren sterk op zal lopen. Voldoende reden om alvast na te denken over de aanpassingen die benodigd zijn om jouw ouders tot op late leeftijd op hun vertrouwde plek te kunnen laten wonen. Denk hierbij niet alleen aan aanpassingen aan de woning zelf, maar overweeg bijvoorbeeld ook een persoonsalarm. Met een modern alarm ouderen in hun vertrouwde huis laten wonen biedt verschillende voordelen. Wist je bijvoorbeeld dat deze systemen tegenwoordig in sommige gevallen voorzien zijn van een valsensor? 

Laat senioren snel hulp inschakelen met een persoonsalarm 

Door voor het gebruik van personenalarmering te kiezen, hebben senioren de mogelijkheid om in geval van nood snel hulp in te schakelen. Denk bijvoorbeeld aan een val van de trap, het uitglijden op de gladde vloer van de badkamer, enzovoorts. Op het moment dat een oudere op de alarmknop drukt, wordt er een spreek- en luisterverbinding opgezet met een vooraf gekozen contactpersoon of een centrale meldkamer. Zo kan er direct (op afstand) actie worden ondernomen, om de oudere de benodigde medische hulp te bieden.  

Zoals eerder aangehaald werd, beschikken sommige van deze alarmen over een geïntegreerde valsensor. Dit biedt een groot voordeel in de situatie dat een oudere kort buiten bewustzijn raakt na een val. De valsensor zorgt voor het automatisch opzetten van een verbinding met de meldkamer of de contactpersoon. 

Anti-slip mat, verwijderen van drempels en brede doorgangen 

Niet alleen het gebruik van een persoonsalarm laat ouderen veilig en comfortabel in hun eigen huis wonen op latere leeftijd. Denk ook aan de toepassing van een anti-slip mat in de badkamer, een verhoging van de toiletpot en bijvoorbeeld het monteren van wandsteunen. In de woonkamer kan de huidige stoffen vloerbedekking vervangen worden voor een vloerbedekking van hout, pvc of tegels. Dit maakt het gebruik van een rollator niet alleen makkelijker, maar verbetert ook de hygiëne binnen de woning. Een gladde vloer is immers eenvoudiger te reinigen dan een klassieke vloerbedekking. Bij het vervangen van de vloer is het slim om obstakels als drempels rond deuren te verwijderen. Gebruik het moment daarbij om de deurposten te verbreden. Zo bewegen ouderen zich makkelijker door hun woning met een rollator, rolstoel of wandelstok.