Jouw naaste heeft de diagnose dementie gekregen. Hierdoor veranderen er niet alleen dingen in het leven van de persoon, maar ook in die van jou. De manier waarop jullie met elkaar omgaan zal veranderen. Omdat het niet altijd even makkelijk is om hier goed mee om te gaan, zetten we vier tips voor je op een rijtje.

Tip 1.  Blijf empathisch en geduldig

Dementie kan verwarrend en emotioneel zijn voor de persoon die eraan lijdt. Ze kunnen moeite hebben met communiceren, hun geheugen kan wisselvallig zijn en ze kunnen emotionele ups en downs ervaren. Het is daarom belangrijk om als naaste geduldig te zijn en je te verplaatsen in hun schoenen. Onthoud dat hun gedrag niet persoonlijk is bedoeld. Luister goed en aandachtig en biedt geruststelling en troost.

Tip 2. Focus op wat nog wel kan

Je naaste zal steeds minder (zelfstandig) kunnen doen, maar dit betekent niet dat niks meer lukt. Probeer daarom niet overal mee te helpen en kijk wat de persoon wel nog kan. Dit is niet alleen belangrijk voor zijn of haar zelfvertrouwen, ook helpt het om zowel lichamelijk als mentaal actief te blijven.

Tip 3. Communiceer effectief

De communicatie tussen jou en je naaste zal anders (en lastiger) verlopen dan voorheen. Daarom is het bij zorg en dementie belangrijk om goed bewust te zijn van hoe je communiceert. Hier zijn enkele strategieën die kunnen helpen:

  1. Gebruik eenvoudige taal en korte zinnen: Vermijd complexe zinnen en woorden. Spreek langzaam en duidelijk en geef de persoon de tijd om te reageren.
  2. Stel eenvoudige vragen: Vraag niet: "Wat wil je voor het avondeten?" maar: "Wil je kip of vis eten vanavond?" Dit maakt het gemakkelijker voor je naaste om keuzes te maken.
  3. Gebruik non-verbale communicatie: Gezichtsuitdrukkingen, lichaamstaal en aanraking kunnen vaak meer zeggen dan woorden. Daarbij werken knuffels, glimlachen en oogcontact vaak geruststellend.
  4. Luister actief: Probeer te begrijpen wat de persoon wil zeggen, zelfs als ze onsamenhangende zinnen vormen. Snap je niet helemaal wat de persoon probeert te zeggen? Herhaal dan wat hij of zij heeft gezegd om te verduidelijken en bevestig dat je het begrijpt.

Tip 4. Zoek hulp als dit nodig is

Als mantelzorger komt er veel op je bordje, vooral als je dierbare steeds meer achteruit gaat. Worden de zorgtaken te veel en te zwaar voor je? Voel je dan niet bezwaard om hulp te zoeken. Je kan bijvoorbeeld altijd terecht bij particuliere thuiszorgorganisatie Zuster Jansen, voor onder andere 24-uurs zorg. Je naaste krijgt dan thuis zorg op maat van een gespecialiseerd team van vaste zorgmedewerkers.

Wil je meer weten over 24-uurs zorg of particuliere thuiszorg? Vul dan het contactformulier in op de website van Zuster Jansen of neem telefonisch contact op.